Göteborg

Vännplatsen: gamla saker på ny plats

I maj flyttade IOGT-NTO:s second hand-affär Vännplatsen till nya lokaler. Men kunderna har inte haft några problem att hitta tillbaka.

Det har samlats människor utanför ingången redan en kvart innan öppning. Den nya affären ligger i en långsmal byggnad mellan andra industrilokaler. Det är lite svårt att hitta parkering, men lätt att ta sig hit till fots.

– Åkes är ju ett välkänt riktmärke som gör det lätt för folk att hitta hit, säger Beatrice Magnusson som står i kassan.

Bageriet Åkes Hönökakor ligger på andra sidan vägen från de nya lokalerna. Men för säkerhets skull finns även en skylt utplacerad vid vägen. Eller kanske inte riktigt en skylt.

– Det var svårt att få tillstånd att sätta upp en ny skylt så vi ställde dit en cykel istället, säger Beatrice Magnusson.

Foto: Jens Wingren.

Det var förra året som det blev klart att Vännplatsen skulle behöva flytta. Det sociala företaget har i flera år drivit en second handbutik i Torslanda på Hisingen i Göteborg. Men när nybyggnationen trängde sig på tvingades man flytta från de gamla lokalerna. Ett tag verkade det svårt att hitta en lokal som passade för ändamålet, men sen sent i maj finns butiken nu på Hangarvägen i Torslanda. Lite mer undangömt än tidigare.
– Men det är också närmare bostadsområdet här borta, säger Beatrice Magnusson.

Beatrice Magnusson. Foto: Jens Wingren.

De gamla lokalerna var luftiga, nästintill hangarliknande. Nya Vännplatsen löper som en enda lång gång från inredningsdetaljer till multimedia. Men även om det är trångt så finns det fortfarande plats för kreativitet och skaparglädje.

Redan en kort stund efter öppning är det kö vid kassan.
– Många är på en runda till flera second hand-affärer i området när de kommer hit, säger Beatrice Magnusson.

Foto: Jens Wingren.

Vännplatsen ligger på Hangarvägen 5 i Torslanda och är öppen tisdagar och torsdagar 14–18 samt lördagar 10–14.

Foto: Jens Wingren.

Mer från Accent