Wendelsberg

Återbrukskurs ska göra nytt av gammalt

Att göra sig av med saker kan kännas som en befrielse. Men en ny kurs på Wendelberg ska lära deltagarna att ta till vara på gamla saker och ge dem nytt liv.

Regnet piskar ner över Hisingen och Vännplatsens plåttak. Second hand-affären är ett myller av saker som snarare behöver räknas i kubik än kvadratmeter.

– Skulle det här kunna vara en lampskärm? säger Gunn Svensson och håller upp en metallskål upp-och-ner.

– Vad är nu det här? frågar sig Kerstin Abrahamsson som vrider och vänder på ett färgglatt tygstycke med mystiska resår.

Wendelsbergs återbrukskurs har samlats på second hand-affären för höstens andra träff. De är ett tiotal deltagare som genomsöker butiken efter saker att göra om. Gunn Svensson är kursansvarig.

– Knepet är att hitta saker som inte är värda så mycket i sig själva och sedan göra om dem så att de får ett värde och slipper kastas, säger hon.

Tanken är att deltagarna ska få träna sin kreativitet när det kommer till att göra om gamla saker till nya samtidigt som de lär sig mer om att driva en second hand-affär och läser om hållbar utveckling och globala utvecklingsmål. I kursen, som är på halvtid, ingår sexton träffar på Vännplatsen och studiebesök på andra second hand-affärer. Deltagarna ska också jobba självständigt med sina kreationer och jobba på Vännplatsen några timmar i veckan.

– Förra veckan var det några som gjorde som skyltfönstret här i affären, säger Gunn Svensson.

Idén till kursen föddes i våras på Wendelsberg. Gunn Svensson som varit linjeledare för den allmänna kursen i 18 år ville pröva på något nytt. Samtidigt hörde Stefan Ström på Vännplatsen av sig till Wendelsberg och ville starta ett samarbete.

Flera av kursdeltagarna är redan volontärer eller anställda på Vännplatsen. Andra fick upp ögonen för kursen genom en artikel i Torslandatidningen. Inga förkunskaper krävs.

– Man måste ju ha ett intresse av att jobba med saker men tanken är ju också att man ska kunna lära sig och hitta en kreativitet, att man känner att man kan göra någonting, säger Gunn Svensson.

Kursdeltagarna har samlats på Vännplatsens loft en trappa upp. Samlade runt ett bord går deltagarna igenom sakerna de plockat på sig i butiken. Deija Rasi vill fixa upp en lampett som saknar några delar.

– Du skulle kunna ta bort elsladden och göra den till en hållare för levande ljus, föreslår Gunn Svensson.

Kerstin Abrahamsson har plockat på sig tyger som hon planerar att sy kassar och grytlappar av.

– Eftersom att sy är ju det jag kan, säger hon.

Stefan Ström kommer uppför trappan med verktyg, limpistoler och färg. Tanken är att kreationerna sedan ska kunna säljas i butiken i slutändan. Efter lite tanketid börjar gamla saker förvandlas till nya.

Mer från Accent