
Det pågår en översyn av den thailändska alkohollagen – och den går inte i restriktiv riktning. De thailändska förslagen når Sverige lite i taget via en lång rad artiklar från thailändska medier. Läser man bara en av artiklarna förefaller ändringen ganska måttlig, men tillsammans blir det en ganska drastisk uppluckring av lagen.
– Ja, det är en större översyn än det ser ut som i nyheterna, säger Johan Bengtsson, internationell chef på IOGT-NTO-rörelsen ideell förening, INRIF.
Ett av förslagen är att det ska bli lättare att få tillstånd att brygga öl.
– Det är så kallad hantverksöl, eller hemkört kan man också kalla det, som man vill tillåta mindre producenter att tillverka.
Han säger att det går att förstå tanken.
– Det är ett led i att man vill demokratisera samhället. I Thailand finns en regel som säger att man måste producera över en viss mängd för att få tillstånd. Syftet med den regeln är att få kontroll genom att begränsa antalet producenter, men det har inneburit att några stora företag kontrollerar hela marknaden och några få familjer har blivit väldigt rika. Pengarna har de bland annat använt för att köpa mark och fastigheter. Rikedomen har gett dem inflytande. Det finns ingen skatt på mark och ägarna ser till att det inte blir någon ändring på det.
Johan Bengtsson säger att de stora producenterna inte har några invändningar mot att det blir lättare för konkurrenter att starta verksamhet.
– De vet ju att de kan köpa upp dem om de börjar bli för stora.
Enligt ett förslag från den thailändska regeringens kontrollkommitté för alkoholdrycker ska alkohol få säljas under fem buddistiska högtider då det idag är förbjudet. Det skriver Bangkok Post. Under högtiderna ska alkohol få serveras på internationella flygplatser, nattklubbar, hotell och platser för turister och nationella evenemang.
– Det finns en förväntan på att avstå från alkohol under de här högtiderna eftersom det strider mot buddhismens grundregler.
Inom buddhismen finns fem grundläggande levnadsregler: att inte döda, inte stjäla, leva kyskt, inte ljuga och inte använda rusmedel. Där man åtminstone hittills försökt efterleva den sista under de buddhistiska högtiderna.
Alkoholförbudet kan även komma att luckrats upp på andra sätt. Till exempel har departementet för nationalparker och naturreservat pekat ut några avgränsade områden där grupper kan få tillstånd att konsumera alkohol. Det skriver Bangkok Post.
– De skyller på att internationella turister inte kommer annars, men det är inte främst de som campar och vill dricka alkohol när de grillar på kvällen. Det är thailändarna själva.
I slutet av mars röstade dessutom representanthuset för en lagändring som ska häva förbudet mot alkoholförsäljning före klockan 11 på förmiddagarna och sedan igen mellan 14 och 17 på eftermiddagarna. Det skriver The Straits Times som också skriver att casinon ska legaliseras.
Enligt Nation Thailand röstade representanthuset dessutom för att upphäva reklamförbudet, som funnits i decennier, och tillåta producenter att marknadsföra för sina produkter. Nu ska förslagen gå vidare till senaten.
Johan Bengtsson säger att arbetet med att se över alkohollagstiftningen har tagit cirka 20 år.
– Det finns ett behov av att se över lagen. Vissa saker har varit oklara eller lite svåra att förstå. Till exempel kan den som säljer alkohol till barn riskera fängelse medan föräldrarna går fria. Det gäller även om det är föräldrarna som har skickat barnen till affären.
Det är väl precis som i Sverige då, även om fängelse inte finns på straffskalan här?
– Men i Thailand riskerar affärsinnehavaren repressalier från både föräldrar och övriga lokalsamhället om barnen inte får köpa åt föräldrarna.
Ett tidigare lagförslag från 2015, som civilsamhället haft mer inflytande över, hade folkhälsan i fokus. Det har dock aldrig blivit antaget eftersom det hela tiden motarbetats av industrin.
– De pushar på jättehårt just nu. De ser en öppning nu när civilsamhället försvagats. USAID har dragit in sin verksamhet samtidigt som även andra stora aktörer, som Storbritannien och Nederländerna, skurit ner – vi också. När organisationerna klivit tillbaka kliver industrin fram och försöker ta över det förebyggande arbetet. De har nyligen genomfört ”Moderation week”, alltså en vecka där man ska lära sig dricka måttligt.
Och det är inte bara i Thailand industrin försöker ta kommandot.
– I Kambodja finansierade industrin en studie om skadligt drickande. Den handlar väldigt mycket om självreglering, alltså att individen ska ta ansvar för sin egen konsumtion. Även våra partners i Vietnam och Uganda får svårare och svårare att vara den motkraft som behövs. Alkoholindustrin fokuserar mycket på Asien och Afrika just nu, eftersom européer dragit ner på alkoholkonsumtionen. Så det är jätteviktigt att få kontroll i de här världsdelarna innan det är för sent.