I måndags dömde en domare i delstaten Oklahoma läkemedelsföretaget Johnson & Johnson att betala fem miljarder kronor för sin inblandning i den pågående amerikanska opioidkrisen. Det rapporterar CNN.
Domen är den första där ett läkemedelsföretag befunnits ansvarigt för den pågående krisen som kostat hundratusentals amerikaner livet. Enligt domen har Johnson & Johnson ägnat sig åt vilseledande marknadsföring, både av sina egna läkemedel och av opioider generellt.
Otaliga liknande rättegångar är att vänta i stater runt om i USA. Accent har tidigare rapporterat om hur företaget Insys Therapeutics gått i konkurs efter att ha dömts för att ha marknadsfört sina fentanyl-läkemedel på oetiska sätt.
Trots de pågående rättsprocesserna är president Donald Trump i sin kamp mot opioidkrisen fokuserad på inflödet av fentanyl från Kina. Han har tidigare sagt att Kina inte gjort tillräckligt för att leva upp till sitt löfte att hindra flödet av fentanyl över Stilla havet. Vita huset pekar nu ut tre kinesiska medborgare som inblandade i internationell drogsmuggling. Det rapporterar New York Times.
– De har skickat hundratals paket med syntetiska opioider till amerikanska kunder via onlineförsäljning och använt den kommersiella postgången för att smuggla in sina droger, sa Sigel Mandelker, undersekreterare vid underrättelsetjänsten för terrorism och ekonomi, till pressen.
De tre personerna är dock inte gripna, och Kina har inte visat något intresse för att gripa dem.
Donald Trump har också via twitter uppmanat det amerikanska postverket och privata postföretag att leta efter, samt stoppa, alla leveranser av fentanyl, rapporterar Time magazine.
Leo Beletsky är professor i juridik och hälsa vid Northeastern university och expert på opioider. Han tror inte på presidentens strategi utan menar att opioidkrisen måste stoppas genom att man riktar in sig på att konsumtionen istället för produktionen.
– Vi skulle tjäna mycket mer på att försöka komma till rätta med efterfrågan istället för att leka en katt-och-råttalek med producenterna, säger han till Time magazine.
– Efterfrågan på fentanyl har drivits på av att man satsat på att få bort tillgången av heroin och därmed sporrat drogtillverkarna att skapa mer kompakta och svårupptäckta droger, säger han.
Samtidigt pågår en handelskonflikt mellan USA och Kina. Donald Trump har angett kinesernas ovilja att stoppa fentanylflödet som en av flera orsaker till konflikten. Det är också möjligt att situationen blivit jobbig för presidenten då har gick ut och visade stort förtroende för den kinesiska presidenten Xi Jinpings åtagande att stoppa produktionen och exporten av fentanyl när ett avtal slöts i december förra året.
Kina meddelade i våras att alla fentanylanaloger skulle förbjudas. Men byggstenarna som behövs för att skapa fentanyl är fortfarande lagliga och kan skickas till andra länder, för att blandas samman där.