Fentanyl

Nu ska Kina reglera fentanylet

Kinesiska politiker säger nu att alla fentanylanaloger kommer att regleras.

Beskedet kom vid en presskonferens i måndags, rapporterar NPR. 25 varianter av fentanyl är redan reglerade i Kina men för att framställa en oreglerad variant av den dödliga drogen behöver man än så länge bara ändra en molekyl eller två.

Men från och med första maj kommer alla fentanylrelaterade substanser vara kontrollerade i Kina, både nu existerande såväl som framtida varianter. Landet har pekats ut som ursprung för mycket av det fentanyl som letat sig ut i andra delar av världen och orsakat tusentals överdoser.

Frågan kvarstår dock om lagen kommer göra någon reell skillnad. Att genomdriva lagen kräver handling på lokal nivå och att misstänkta fabriker inspekteras och misstänkta substanser analyseras. Vissa amerikanska kommentatorer frågar sig om Kina har viljan och resurserna att se till att lagen efterlevs.

USA har försökt få Kina att reglera fentanyanaloger för att hindra flöde av drogen in i Nordamerika. Fentanyl från Kina anses vara en stor del av den pågående amerikanska opioidepidemin. Den kinesiska regeringen har dock protesterat mot den beskrivningen och menar att opioidkrisen är USA:s eget fel.

Efter ett möte mellan den kinesiska presidenten Xi Jingping och den amerikanska presidenten Donald Trump december blev det tyst i frågan – fram tills måndagens presskonferens.

Fentanyl är en syntetisk opioid som är många gånger starkare än både heroin och morfin. I sjukvården används den för smärtlindring. I missbruksledet har fentanyl och olika varianter av drogen orsakat många dödsfall eftersom den är så potent och därför svårdoserad.

Mer från Accent