Opioidkris i USA

Kina reglerar fentanyl

Drogen fentanyl görs till "reglerad substans" efter G20-mötet i Buenos Aires.

Hela kategorin fentanyl, dvs både medicinskt fentanyl och så kallade fentanylanaloger, kommer att beröras. Lagar och reglering ska ses över. Det rapporterar CNN.

Beslutet kom efter ett enskilt möte mellan Kinas president Xi Jinping och den amerikanska presidenten Donald Trump i samband G20-mötet. Länderna har beslutat ta aktiva steg för att stärka sitt samarbete mot droghandeln. Kineser som säljer fentanyl till USA kommer nu att bemötas med ”lagens strängaste straff” enligt ett uttalande från Vita huset.

Tusentals amerikaner har dött under det som kommit att kallas en opioidepedemi. Fentanyl har spelat en stor roll som ett billigt men livsfarligt alternativ till heroin. En stor del av det fentanyl som konsumeras i väst tros ha sitt ursprung i Kina. President Donald Trump hamnade i konflikt med Kina i augusti efter att han i en tweet antydde att Kina stod bakom importen av fentanyl till USA.

I Sverige har fentanyl skördat många liv under de senaste åren, men under det senaste åren har dödstalen minskat och drogen har försvunnit från återförsäljare på internet.

Mer från Accent