Opioidkris i USA

Fentanylföretag i konkurs efter rättstvist

Läkemedelsföretaget Insys Therapeutics dömdes att betala över 2 miljarder kronor för att ha mutat läkare att förskriva deras smärtstillande fentanylsprej. Nu har företaget ansökt om konkurs.

Insys är det första företaget att gå under i den rättsliga process som nu letar efter ansvariga för USA:s pågående opioidkris. Det rapporterar Washington Post.

– Insys ägnade sig åt ett utdraget kriminellt förfarande där de prioriterade sin vinst över tusentals patienters hälsa, sa åklagare Andrew Lelling när domen offentliggjordes.

Läkemedelsföretaget drogs inför rätta av delstaten Michigan för att använt korrupta metoder för att öka försäljningen av sin fentanylsprej subsys. Läkemedlet är en stark smärtstillande opioid som främst tagits fram för cancerpatienter. Insys Therapeutics satte i system att betala för föreläsningar som aldrig ägt rum, till läkare som förskrev deras medicin till sina patienter.

Som Accent tidigare rapporterat befanns fem högt uppsatta ämbetsmän i företaget skyldiga till bedrägeribrott i maj i år. De riskerar nu upp till 20 år i fängelse.

Sedan rättstvisten inleddes har försäljningen av subsys sjunkit kraftigt. Företaget kommer nu att sälja sina tillgångar för att betala skulderna. Liknande rättsprocesser väntar andra läkemedelsföretag, till exempel Purdue Pharma som tillverkar oxycontin.

Mer från Accent