Alkoholindustrin

Alkohol-kolonisatörerna: Här är de 6 största

Med basen i Europa och USA söker alkoholindustrin ständigt nya marknader, och lägger under sig en allt större del av världen. Accent har kartlagt alkoholindustrins sex största aktörer – de nya kolonisatörerna.

Alkoholindustrin är ett begrepp som används lite slarvigt, oftast om de företag som producerar alkohol. Men det är många som tjänar pengar på alkohol och därmed också har ett intresse av att minska restriktioner och öka försäljningen så mycket som möjligt.

Näringskedjan och vinnarna

1. Råvarutillverkarna. För att producera alkohol krävs råvaror; druvor för vin, säd för sprit och öl är några exempel.

2. Producenterna. I produktionsledet görs den största vinsten eftersom råvarorna i allmänhet är billiga.

3. Förpackningsindustrin. Produkten ska inte bara tillverkas utan måste också förpackas vilket gynnar förpackningsindustrin.

4. Formgivarna. Förpackningen ska dessutom designas av någon. En snygg förpackning säljer.

5. Transportbranschen. Slutprodukten ska sedan fraktas, ofta långa sträckor, vilket sysselsätter transportsektorn.

6. Reklam- och PR-branschen. Stora vinnarna är även PR- och reklambyråer. Alkoholreklam har vuxit till en storindustri.

7. Försäljningsställena. Restauranger, barer, pubar, hotell, transportörer och detaljhandlare tjänar också pengar på alkohol.

Förlorarna är konsumenterna, människor som blir sjuka och dör, utsätts och utsätter andra för våld och olyckor. Förlorare är anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater, och samhället, som tillsammans bär kostnaderna och lidandet i spåren av alkoholindustrins vinster. För bakom det anonyma begreppet alkoholindustrin finns också människor, som byggt förmögenheter och tjänar svindlande summor.

960 600 000 000 kr

De sex största alkoholföretagen hade 960, 6 miljarder kronor i intäkter under 2016. Som en jämförelse var klädkedjan H&M:s intäkter samma år 192,3 miljarder, livsmedelsjätten Unilevers 510 miljarder och Volvos 302 miljarder kronor. Här är de sex största
producenterna av alkohol i världen.

ABInBev (Anheuser-Busch InBev)

Ägare: Familjerna Vandamme, de Mévius och de Spoelbergh. Investerarna Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira och Marcel Telles.

Säte: Leuven, Belgien.

Intäkter 2016: 414 miljarder kronor.

Marknad: Amerika, Europa, Mellanöstern, Asien, Australien.

Anställda: 200 000.

Produkter: Öl.

Kända märken: Budweiser, Corona, Stella Arotis.

Bildades 2004, men deras äldsta öl, Leffe, började bryggas redan 1240. År 1860 tog Eberhard Anheuser över ett bryggeri och 1876 tog hans svärson Adolphus Busch, tillsammans med en vän, fram Budweiser – det största amerikanska ölmärket. 2008 slås företaget ihop med Inbev som, i sin tur är en sammanslagning av bryggerierna Interbrew och Ambev. 2016 köper ABInbev upp sin största konkurrent SABMiller, som är en sammanslagning av South African Breweries och Miller Brewing company. Anheuser-Busch InBev kontrolleras av de belgiska familjerna Vandamme, de Mévius och de Spoelbergh, som 2015 ägde 28,6 procent, och de brasilianska investerarna Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira och Marcel Telles, som äger 23 procent via sitt investeringsföretag 3G Capital.

Heineken

Ägare: Familjerna Heineken och Hoyer. FEMSA.

Säte: Amsterdam, Nederländerna.

Intäkter 2016: 199 miljarder kronor.

Marknad: Europa, Asien, Amerika, Afrika.

Anställda: 72 000 – 85 000.

Produkter: Öl och cider.

Kända märken: Heineken, Amstel, Tiger Strongbow.

1864 köpte Gerard Adriaan Heineken bryggeriet Haystack som var på fallrepet. Familjen Heineken kontrollerar fortfarande bolaget genom företaget L’Arche Green N.V. som äger drygt hälften av aktierna. L’Arche Green N.V. ägs till närmare 90 procent av familjen Heineken och resten av familjen Hoyer. En annan storägare är FEMSA (Fomento Economico Mexicano SAB) som är världens största licenstillverkare av Coca colas produkter. FEMSA har även företag i bland annat bränsle- och läkemedelsbranscherna.

Diageo

Ägare: Bank of America.

Säte: London, Storbritannien.

Intäkter 2016: 117, 4 miljarder kronor.

Marknad: Nordamerika, Europa, Latin-amerika, Kanada.

Anställda: 32 000.

Produkter: Sprit och öl.

Kända märken: Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys, Guiness, Kilkenny.

Bildades 1997 genom en sammanslagning av Grand Metropolitan Public Limited Company och Guinness PLC till ett mat- och dryckkonglomerat där bland annat snabbmatsjätten Burger King ingick. I början av 00-talet såldes snabbmatskedjan och andra livsmedelsdelar ut och företaget köpte i stället upp delar av Seagrams märken (övriga togs över av Pernod Ricard och Coca cola). Största ägare är Bank of America.

Pernod Ricard

Ägare: Familjen Ricard.

Säte: Paris, Frankrike.

Intäkter 2016: 83,2 miljarder kronor

Marknad: Europa, Asien, Amerika, Afrika.

Anställda: 18 500.

Produkter: Vin och sprit.

Kända märken: Jacobs Creek, Absolut, Martell, Beefeater, Ballentines, Jameson.

Grundades 1975 av Paul Ricard and Jean Hémard när de slog ihop sina företag Pernod SA och Ricard SA, Paul Ricards sonson är nu både ordförande och vd. Pernod Ricards huvudprodukt är whisky och deras marknad främst USA. Genom uppköp av ett antal destillerier, som Campbell distillers och Austin Nichols, men även vinproducenter, är företaget nu en av världens största alkoholproducerande företag. För svenskar är företaget kanske mest känt för att de köpte statliga Vin&Sprit 2008 och därmed tog över produktionen av Absolut vodka. Största ägare är familjen Ricard som äger drygt 13 procent av aktierna.

Carlsberg

Ägare: Stiftelsen Carlsberg foundation, Massachusetts Financial Services Company (“MFS”) and BlackRock, Inc.

Säte: Köpenhamn, Danmark.

Intäkter 2016: 80,6 miljarder kronor.

Marknad: Europa, Asien.

Anställda: 42 000.

Produkter: Öl, cider, läsk och vatten.

Kända märken: Carlsberg, Tuborg, Staropramen, Somersby, Ramlösa, Falcon.

Carlsberg grundades 1847 av JC Jacobsen. Vid hans död övergick ägandet till Carlsberg Foundation, en stiftelse som startats för att trygga bryggeriets fortlevnad och som därför knutits till den danska vetenskapsakademin. 1970 slogs Carlsberg ihop med Tuborg. 2008 köpte Carlsberg och Heineken tillsammans upp Scottish & Newcastle, Storbritanniens största bryggeri, och delade upp deras tillgångar emellan sig. 2014 tog Carlsberg över Greklands största bryggeri, Olympic. Största ägare med 30 procent av aktierna, men 75 procent av rösterna, är fortfarande Carlsberg foundation. Andra stora ägare är Massachusetts Financial Services Company (“MFS”) and BlackRock, Inc.

Constellation Brands

Ägare: Familjen Sands.

Säte: Victor, New York, USA.

Intäkter 2016: 66, 4 miljarder kronor.

Marknad: USA, Kanada, Mexico, Italien, Nya Zeeland.

Anställda: 9 000.

Produkter: Vin, sprit och öl.

Kända märken: Corona, Chianti Ruffino, Paul Masson, Svedka Vodka.

1945 grundade Marvin Sands Canadaigua industries company, ett litet vinföretag med åtta anställda. Från 1948 och fram till 1990 köpte företaget upp en rad andra amerikanska vinproducenter. 1990 tog de sig över till Europa och köpte den italiensk-schweiziska dessertvinstillverkaren Colony och Jacques Bonet som tillverkar mousserande vin. 1993 gick de in i öl- och spritbranschen genom uppköp av Barton inc, som bland annat äger det mexikanska ölet Corona och producerar såväl vodka och gin som whiskey och tequila, samt Glenmore som även det producerar en rad spritmärken. 1997 bytte företaget namn till Canadaigua brands och 2000 är det dags igen. Då tar företaget namnet Constellation Brands. Familjen Sands kontrollerar fortfarande företaget och innehar både ordförande- och vd-posterna.

Mer från Accent