Trafik

Alkobommar snart i svenska hamnar

Redan nästa år kan alkobommar bli verklighet i svenska hamnar. Regeringen satsar 78 miljoner på både mobila och fasta stationer för att förbättra trafiknykterheten.

Alkobommar kommer att placeras i alla svenska hamnar med biltrafik – förhoppningsvis redan nästa år. Den nyheten släppte infrastrukturminister Tomas Eneroth i går när han besökte Motorförarnas helnykterhetsförbunds, MHF, trafiksäkerhetsseminarium i Tylösand. En nyhet som fick deltagarna på seminariet att applådera, rapporterar Sveriges radio.

Accent har tidigare skrivit om MHF:s försök med alkobommar i några svenska hamnar.

Enligt Tomas Eneroth är det ett sätt för regeringen att öka satsning på trafiksäkerheten.

— Vi satsar 78 miljoner på tre år i både fasta och mobila stationer för att kontrollera nykterheten. Det är viktigt för att inte få onyktra förare av tunga fordon på våra vägar. De första kommer förhoppningsvis vara på plats redan näsa år, säger han till Ekot.

MHF:s vd Göran Sydhage är glad över beslutet.

– Vi har väntat på det här länge. Ungefär en tredjedel av dödsfallen i trafiken orsakas av alkohol. Alkobommar är ett effektivt sätt att komma åt problemet. Bommarna fungerar förebyggande även om de inte skulle vara igång, ungefär som en fartkamera, säger han till Ekot.

Mer från Accent