Beroende på recept

Sömnmedel ska kartläggas

Förskrivningen av lugnande- och sömnmedel ska kartläggas. Det beslutade regeringen i förra veckan.

Under 2019 har Läkemedelsverket påbörjat en kartläggning av förskrivningen av opioider i Sverige. För att få en heltäckande bild av förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel menar regeringen nu att även lugnande medel och sömnmedel bör omfattas.

Att behovet av överblick är stort vittnade läkaren Stefan Borg och beroendeforskaren Magnus Heilig om i Accents tema Beroende på recept i höstas. De beskriver situationen som bedrövlig och att de riktlinjer som finns är ett slag i luften.

– I princip alla inblandade aktörer vi träffar påtalar behovet av åtgärder för att motverka läkemedelsberoendet i samhället. Det handlar om att identifiera och kartlägga, hitta samarbetsformer, stärka samverkan med socialtjänsten och att öka kunskapen hos förskrivande läkare, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Kartläggningen ska göras i samarbete mellan Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Resultatet ska redovisas senast den 31 december 2020 och fungera som underlag för informationsinsatser och lagstiftning.

Mer från Accent