Opioidkris i USA

Överenskommelse med Purdue rivs upp

Ägarfamiljen kan inte garanteras immunitet trots stort skadestånd.

Uppgörelsen mellan läkemedelsjätten Purdue Pharma och tusentals delstater och kommuner som stämt dem för deras inblandning i opioidkrisen tog lång tid att förhandla fram. När avtalet väl var klart kritiserades det för att ge familjen Sackler, som äger Purdue Pharma, immunitet mot framtida åtal. En federal domare har nu ogiltigförklarat överenskommelsen rapporterar New York Times.

Det är immuniteten som är anledningen till att överenskommelsen inte kan genomföras. Sacklerfamiljen gick med på att betala 4,5 miljarder dollar i skadestånd i utbyte mot att de inte skulle kunna åtalas i framtiden för brott relaterade till den pågående opioidkrisen, som krävt hundratusentals amerikanska medborgares liv. Däremot har Sacklerfamiljen inte ansökt om personlig konkurs. Det finns fortfarande gott om kapital inom familjen, ett faktum som väckt ytterligare kritik mot uppgörelsen.

Domaren Colleen McMahon anser att en domare inte har befogenhet att garantera den typen av immunitet. Conneticuts chefsåklagare William Tong välkomnade beslutet och såg det som en stor seger som skulle tvinga Sacklerfamiljen att ta ansvar för det lidande som deras mediciner orsakat.

Purdue Pharma har meddelat att de kommer att överklaga beslutet. Företagets styrelseordförande Steve Miller säger att beslutet stoppat utbetalningen av stora summor som behövs för att tackla opioidkrisen.

Ett antal rättsfall pågår fortfarande i USA kopplade till opioidkrisen, och färska siffror visar att dödligheten är högre än någonsin. Inte bara läkemedelsföretag har ställts inför rätta utan även återförsäljare av läkemedel och konsultföretag har åtalats.

Mellan april 2020 och maj 2021 dog mer än 100 000 amerikaner av narkotikaöverdoser. Det är framförallt överdoser av den syntetiska opioiden fentanyl som står för ökningen. Presidenten Joe Biden satsar nu 30 miljoner dollar på skademinimerande insatser som sprutbyten och naloxon. Det rapporterar CNN.

En förklaring till det ökade antalet dödsfall kan vara att pandemin bidragit till att fentanyl fått ännu större spridning. När det blivit svårare att smuggla droger på grund av stängda gränser och mindre resande har fentanyl en fördel jämfört med heroin, eftersom den syntetiska drogen är potentare och därför inte behöver smugglas i lika stora mängder. Innan pandemin var det framförallt östra USA som hade problem med fentanyl, men idag finns drogen även i de västra delarna av landet.

Det har också blivit vanligare att fentanyl säljs som heroin, eller tabletter som ska efterlikna receptbelagda läkemedel.

Mer från Accent