Opioidkris i USA

Apotekskedjor medskyldiga till opioidkris

En federal domstol har dömt tre återförsäljare av läkemedel för att ha skadat allmänheten.

Enligt domen har CVS, Walgreens och Walmart agerat oansvarigt vid försäljningen av opioider.Domen gäller specifikt två kommunerna Lake och Trumbull i delstaten Ohio, där återförsäljarna anses ha orsakat allmänheten skada genom att sälja stora mängder opioider. Även om läkemedlen förskrivits av läkare har medicin hämtats ut i så orimliga mängder att återförsäljarna bör ha reagerat. En del av de receptbelagda läkemedlen har sedan sålts på svarta marknaden. Det rapporterar NPR.

Apotekskedjorna vidhåller att de inte gjort något fel, utan att de bara sålt läkemedel förskrivna av läkare. Walmart och CSV skriver i ett uttalanden till NPR att de planerar att överklaga.

Vad påföljden kommer att bli för de dömda företagen är inte klart, men straffavgifter i miljardklassen är att vänta. Domen kan komma att spela stor roll för liknande fall som pågår runt om i landet mot de tre apotekskedjorna.

Det återstår fortfarande tusentals rättsfall kopplade till den amerikanska opioidkrisen. Flera stora läkemedelsföretag har redan dömts. Men för några veckor sedan friades också opioidföretag av lokala domstolar som inte ansåg att de varit medskyldiga till att orsaka allmänheten den skada som opioidkrisen innebär.

Mer från Accent