Opioidkris i USA

Delstater i protest mot Sacklers konkursplan

Trots att Purdue Pharma fällts för sin inblandning i opioidkrisen kommer ägarna undan med stora summor i behåll.

Sacklerfamiljen är de huvudsakliga ägarna bakom läkemedelsföretaget Purdue Pharma, en av de största aktörerna som dömts för att ha skapat och spätt på den amerikanska opioidkrisen. 24 delstater protesterar nu mot Sacklerfamiljens konkursplan som innebär att familjen betalar 4,5 miljarder dollar i skadestånd, men ändå kommer undan med 7 miljarder. Det rapporterar The Guardian.

Sacklerfamiljen kommer att avsäga sig sitt ägarskap av Purdue Pharma, som hädanefter kommer att drivas av en stiftelse. Men stora delar av den förmögenhet som de tjänat på att sälja oxycontin, en starkt beroendeframkallande och smärtstillande opioid, med hjälp av aggressiv marknadsföring till allmänhet och läkare, vill de behålla. Det har väckt upprörda reaktioner från delstatsåklagare, kongressledamöter, kommuner och anhöriga.

– Konkurssystemet borde inte få användas för att skydda icke-konkursförklarade miljardärer. Det skulle utgöra ett fruktansvärd prejudikat om Sacklerfamiljen kunde använda en konkurs för att fly från konsekvenserna av sina handlingar, säger Massachusetts delstatsåklagare Maura Healey till NPR.

Sacklerfamiljen ansöker enbart om att deras företag Purdue Pharma ska försättas i konkurs, inte de själva. Med denna överenskommelse vill de få immunitet mot eventuella framtida åtal kopplade till opioidkrisen. I nuläget finns mer än 3 000 stämningar riktade mot företaget, stämningar som skulle få sin lösning med de 4,5 miljarder dollar som företaget sagt sig beredda att betala. Sacklerfamiljens personliga förmögenhet på 7 miljarder dollar ska därmed fredas från framtida stämningar.

Samtidigt fortsätter delar av Sacklerfamiljen förneka sin skuld i opioidkrisen och menar att de är utsatta för en smutskastningskampanj. Att deras läkemedel Oxycontin drev på en epidemi som tagit livet av över en halv miljon människor menar de är påhittat av profithungriga advokater. Purdue Pharma drevs ”lagligt och etiskt”, skriver Sacklerfamiljen på en ny sajt. På sidan gör familjen en rad uttalanden som strider mot flera studier om opioidkrisens ursprung, rapporterar The Guardian.

Mer från Accent