Förlikningen hade inneburit att företagen skulle betala 26 miljarder dollar över loppet av 18 år. Pengarna skulle gå till insatser för att lindra effekterna av den pågående opioidkrisen i USA.
Georgias delstatsåklagare Christopher Carr säger till Reuters att man inte förkastat erbjudandet helt och hållet, men att man i nuläget inte ser att detta skulle vara den bästa lösningen. New Mexico, Oklahoma, Washington och West Virginia har också tackat nej.
Trots att flera delstater dragit sig ur kommer förlikningen ändå genomföras i de övriga delstaterna. De delstater som dragit sig ur överenskommelsen kommer istället att söka ett högre skadeståndsbelopp från företagen.
Företagen har stämts av mer än 3 000 delstater, regioner och kommuner för sin delaktighet i opioidkrisen. Distributörerna anklagas för att ha ignorerat att stora mängder opioider såldes på orter där en så stor försäljning borde framstå som orimlig. Johnson & Johnson anklagas för att ha tonat ner riskerna för att deras mediciner skulle kunna orsaka opioidberoende.
Rättsprocesserna mot läkemedelsföretaget Purdue Pharmas ägare, familjen Sackler, fortsätter också. Förra veckan fastställde en federal domare att Sacklerfamiljen ska betala 4,5 miljarder dollar i en uppgörelse som också innebär att familjen ger upp sitt ägarskap i företaget. Det rapporterar The Guardian.
Uppgörelsen har fått kritik för att den skyddar Sacklerfamiljen mot framtida stämningar relaterade till opioider. Washingtons delstatsåklagare Bob Fergueson sa direkt att han skulle överklaga eftersom han anser uppgörelsen otillräcklig.
Purdue Pharmas smärtstillande medicin oxycontin var länge en av de mest sålda smärtstillande medicinerna i USA. Företaget har anklagats för att ha vilselett allmänheten om läkemedlets risker.