Opioidkris i USA

Opioidrättegångarna: Rättegångskostnader hotar förlikning

Advokater som drivit tusentals stämningar mot opioidtillverkande läkemedelsbolag begär nu ersättning på flera miljarder kronor.

Läkemedelsbolagen protesterar mot att advokaterna begär 7 procent i ersättning av en eventuell förlikningssumma. Det skulle kunna innebära en summa på upp till 3,3 miljarder dollar, förutsatt att förlikningen skulle fastställas till 48 miljarder dollar. Företagen menar att det är orimligt att advokaterna skulle få mer pengar än vissa av de delstater som de representerar. Det rapporterar Reuters.

Förlikningen gäller fem läkemedelsföretag som stämts av tusentals amerikanska kommuner, län och delstater för sin inblandning i den pågående opioidkrisen. En kris som beräknas ha kostat 400 000 amerikaner livet sedan millenieskiftet.

Tidigare har flera företag ställts till svar för sin roll i opioidkrisen. Flera personer i Insys Therapeutics ledning dömdes till fängelse, Purdue Pharma gick i konkurs i samband med sin förlikning och Johnson & Johnson dömdes till dryga böter. Läkemedelsföretagen anklagas för att ha marknadsfört starkt beroendeframkallande opioidläkemedel på oansvariga sätt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer