Opioidkris i USA

Fentanylchefer får fängelse

Chefer för läkemedelsföretaget Insys Therapeutics döms till fängelse efter att företaget mutat amerikanska läkare att skriva ut deras starka opioider.

Insys Therapeutics grundare dömdes till 5,5 års fängelse av en domstol i Boston förra veckan. Anledningen var det omfattande bedrägeri som syftade till att öka förskrivningen av företagets kraftigt beroendeframkallande fentanylbaserade medicin Subsys. Hans advokat planerar att överklaga domen enligt New York Times.

En tidigare distriktschef på företaget bad om ursäkt för sin roll i företagets systematiskt korrupta försäljningsmetoder i samband med att han dömdes till 27 månaders fängelse samt att betala nästan 30 miljoner kronor. Det rapporterar Boston Herald.

Distriktschefen var aktiv i Insys Therapeutics arbete med att lura försäkringsbolag på pengar genom att vilseleda dem om patienters cancerhistorik. Många försäkringsbolag var tveksamma till att godkänna förskrivningar av den dyra medicinen. Han ska även ha försvårat utredningen mot företaget genom att kasta sin telefon nerför ett stup i hopp om att undanröja bevis.

En högre uppsatt chef dömdes att betala över 20 miljoner kronor samt 33 månader i fängelse. Insys Therapeutics vice vd dömdes till 33 månader i fängelse och att betala över 35 miljoner kronor, rapporterar CNN. Företagets vd dömdes till 30 månaders fängelse.

Förra året dömdes flera anställda vid Insys Therapeutics för den mutskandal som gått ut på att få läkare att bli mer frikostiga med att skriva ut fentanyl till cancerpatienter. Läkarna betalades för föreläsningar som aldrig ägt rum i utbyte mot att de skrev ut företagets medicin Subsys till sina patienter.

Fentanyl är en extremt potent syntetisk opioid och överförskrivningen av opioider pekas ut som en stor faktor bakom USA:s rådande opioidkris.

Förra året inleddes flera juridiska processer för att ställa läkemedelsföretagen ansvariga för hur de marknadsfört och dolt riskerna med sina opioidbaserade läkemedel. Insys Therapeutics gick i konkurs i samband med processen mot dem.

Mer från Accent