Narkotika

”Smartare påföljder glöms bort i narkotikadebatten”

Många länder väljer andra vägar än legalisering och avkriminalisering enligt ny rapport från Narkotikapolitiskt center, NPC.

Narkotikapolitiskt center, NPC, beskriver det som att Europa befinner sig i en brytningstid gällande narkotikapolitiken. I mediarapporteringen är det lätt att få bilden att allt fler länder går mot liberalare narkotikapolitik, framförallt vad gäller cannabis. Peter Moilanden, chef på NPC, tror att det är en felaktig bild och menar att man lätt bortser från alla länder som väljer att gå andra vägar i narkotikapolitiken.

– Till exempel Storbritannien, Frankrike och Norge. De satsar på att begränsa tillgängligheten på narkotika och vill inte legalisera, men för den som har ett beroende vill de hitta andra typer av sanktioner är böter och fängelse. Ett antal länder rör på sig i narkotikapolitiken, men det betyder inte att legalisering är enda lösningen.

NPC:s senaste rapport sammanställer utvecklingen i ett flertal europeiska länder för att kartlägga de narkotikapolitiska rörelserna.

– När det blev uppenbart att Tyskland hade planer på att legalisera så kände vi att vi hade för dålig koll på vad som händer i Europa, all vår fokus har varit på Nordamerika. Bilden som tonar fram i Europa är att flera länder vill och håller på att legalisera cannabis på flera sätt. Däremot så går det inte som tåget utan man stöter på patrull från EU och andra länder.

Även inom ett land kan det finnas en splittring, som i Tyskland där Kristdemokraterna lovat att riva upp legaliseringen av cannabis ifall de vinner det stundande valet. Det finns också länder som har backat på tidigare liberal narkotikapolitik.

– Danmark har exempelvis haft en tolerant politik gentemot narkotikahandeln i Christiania. Men när det uppstått problem så väljer man inte att legalisera utan har istället grävt upp Pusher street, och går tillbaka till kriminalisering, säger Peter Moilanen.

Han nämner också Frankrike som ett exempel på hur kriminalisering kan användas på olika sätt. I Frankrike är det olagligt att använda cannabis, men trots det hamnar landet ofta lika högt som länder som avkriminaliserat när man tittar på konsumtionen av cannabis.

– Det vi visar i rapporten är att Frankrike förvisso har förbud, men deras böter är på 3 750 euro. En åklagare kan istället besluta att påföljden blir ett rådgivande samtal och i praktiken så går det bara inte att ge folk 40 000 kronor i böter.

En utvärdering av lagen har visat att åklagare hellre använder rådgivning än böter som påföljd när de åtlar för ringa narkotikabrott. Enligt Peter Moilanen visar utvärderingen att kriminaliseringen inte tagits på allvar av befolkningen och att man haft en slags de facto avkriminalisering av cannabis, vilket kan förklara den höga konsumtionen.

– Nu har man infört mer proportionella böter.

Sverige beskrivs ofta i debatten som ett land som sitter fast i en gammal restriktiv och repressiv narkotikapolitik. Men det håller Peter Moilanen inte heller med om, även inom ramarna för en kriminalisering finns det utrymme för smartare lösningar än straff.

– Den pågående straffreformutredningen har ett direktiv att titta på om personer med beroendesjukdom i framtiden kan få en annan påföljd än böter. Och narkotikautredningen konstaterade att man bör bör ge Polismyndigheten i uppdrag att undersöka om det går att införa rapporteftergift så att en myndighetsperson som möter någon med ett beroende inte tvingas anmäla det.

Återigen handlar det om att narkotikapolitiken reduceras till frågor om avkriminalisering och legalisering. Peter Moilanen skulle vilja se mer fokus på förebyggande arbete så att narkotikaproblemen inte uppstår från första början, men också att man jobbar mer med hur en person som tagit sig ur ett beroende ska ta sig tillbaka in i samhället, det som i engelskspråkiga sammanhang kallas recovery. Recoverydelen av tillfrisknandet innebär att exempelvis hitta ett sammanhang, ett arbete och en bostad.

– Narkotikautredningen fokuserar mer på skademinimering. Men i exempelvis Storbritannien och Norge har man tittat mycket på recovery-strategier, och betonar förebyggande arbete. Många missar det förebyggande arbetet vilket innebär att man fortsätter ha ett inflöde av personer med beroendeproblematik.

NPC är ett nätverk av, bland annat, flera nykterhetsorganisationer och arbetar för en human och restriktiv narkotikapolitik. Att NPC:s senaste rapport lyfter fram andra vägar än avkriminalisering och legalisering av narkotika är därför inte förvånande.

– När det gäller legalisering av cannabis och annan narkotika har jag svårt att se att jag skulle ändra inställning. All logik och erfarenhet pekar på att det leder till mer användning. Även om vi skulle införa en begränsad modell skulle industrin driva på för reform, det är vad vi ser i alkoholpolitiken.

Däremot stänger han inte dörren helt för att han någon gång skulle kunna byta åsikt om avkriminalisering.

– Det beror på vilken modell vi pratar om. Bara det här med smartare påföljder är ju en slags partiell avkriminalisering. En generell avkriminalisera verkar ha osäker evidens, men där skulle jag kunna ändra mig, absolut.

Mer från Accent