Covid 19

Cannabis dyrare under pandemin

Både hasch och marijuana blev dyrare 2020.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, genomför sedan 1988 en årlig enkät bland svenska polisområden för att uppskatta narkotikapriserna i landet.

Det resultat som står ut tydligast i årets rapport är att cannabis blev dyrare under 2020. Grossistpriset på hasch ökade med 50 procent och gatupriset med 25 procent. Även marijuana blev dyrare, 25 procent i grossistledet och 10 procent i gatupris.

– Redan innan pandemins start minskade tillgången på hasch genom framgångar för det internationella rättsväsendet. Men effekter av pandemin kan också ha haft betydelse för svensk del, liksom stora beslag av svensk tull och polis under 2020, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid CAN och författare till rapporten.

Men överlag verkar pandemins påverkan på narkotikahandeln varit mindre än man hade kunnat tro.
– EU:s narkotikamyndighet EMCDDA skrev nyligen att drogmarknaden har varit häpnadsväckande motståndskraftig mot marknadsstörningar under pandemin, säger Ulf Guttormsson.

Tobias* som bor i Göteborg och som röker marijuana med jämna mellanrum bekräftar för Accent att priserna ökat under 2020.
– Under de senaste månaderna har det gått från att fem– eller sexhundra kronor gav dig fem gram till att idag ge knappt fyra gram.

Vänner till honom bekräftar att priset på hasch också stigit och att man för 600 kronor får knappt fyra gram hasch idag. Men förutom en liten dipp i tillgång under början av pandemin har han inte upplevt några problem att få tag på cannabis i Göteborg.

– Självklart är det lite svårare att smuggla hit hasch än att odla eget gräs, men cannabisrökare är sällan sånna konnässörer att de dissar det ena för det andra, säger han.

I övrigt visade CAN:s enkät inte några större skillnader i narkotikapriser det senaste året. Jämför man med priserna som rådde när enkäten började genomföras 1988 har dock de flesta typer av narkotika blivit billigare.

– Det har blivit billigare att handla med narkotika överlag. Tillgängligheten har ökat och det finns mer narkotika idag, säger Ulf Guttormsson.

Cannabis står uppskattningsvis för 41 procent av omsättningen av narkotika i Sverige. CAN uppskattar att narkotikahandeln i Sverige omsätter mellan 4 och 9 miljarder årligen.

I förra veckan kom uppgifter från polisens operativa avdelning NOA om att den svenska narkotikahandeln kan vara tio gånger större än vad man tidigare beräknat. Man uppskattar att 150 ton narkotika smugglas in i Sverige årligen och att detta omsätter upp till 15 miljarder kronor varje år.

– Skulle vi bara räkna enbart på 2020 så skulle våra siffror närma sig NOA:s men våra siffror är ett snitt över de senaste fem åren, säger Ulf Guttormsson.

*Tobias heter egentligen något annat.

Mer från Accent