Covid 19

Det hände när Sydafrika förbjöd alkohol

Under pandemin förbjud Sydafrika försäljning av alkohol i omgångar. Nu har forskare tittat på vad det hade för effekt på dödliga olyckor och våldsamma brott.

Anledningen till alkoholförbuden var att man vill frigöra sjukvårdsresurser för de som smittats av Covid-19. Beslutet kom plötsligt och under en period då många länder tog till drastiska åtgärder för att stoppa spridningen av pandemin.

Nu har forskare i en studie undersökt hur alkoholförbudet påverkade förekomsten av våldsamma brott och olyckor under en förbudsperiod som varade fem veckor under sommaren 2020. Just den perioden valdes eftersom alkoholförbudet då kom utan mycket till förvarning och forskarna anser att andra faktorer i samhället var relativt stabila under just de veckorna.

Resultaten visar att dödsfallen från olyckor minskade med åtminstone 14 procent under förbudet. Minskningen syns tydligast bland män vilket inte förvånar forskarna eftersom nio av tio som dör till följd av olyckor i Sydafrika är män och män dessutom berusningsdricker oftare än kvinnor.

Det gick också att se en tydlig minskning i antalet våldsbrott under den korta förbundstiden. Mord minskade med 21 procent, misshandel minskade med 33 procent och våldtäkterna minskade med 19 procent.

Alla tre förbudsperioder hade lägre nivåer av dödliga olyckor och våldsbrott. Under vanliga år återkom toppar av dödliga olyckor varje helg som under förbudsperioderna helt försvinner.

Forskarna menar att den här studien tillför ytterligare belägg för att en ökad alkoholkonsumtion i samhället leder till mer våld och fler skador. Studien ger inga fingervisningar om hur alkoholen bäst kan regleras för att minimera skadorna, men enligt forskarna är det viktigt att ta hänsyn till kontexten när man utformar alkoholpolitik.

Förbudsperioderna i Sydafrika verkar ha haft en stark effekt på kort sikt men forskarna tror att mer långsiktig alkoholpolitik kan kräva andra tillvägagångssätt. Forskarna föreslår att man utifrån existerande forskning kombinerar flera insatser, så som att se till att de lagar som redan finns efterlevs, folkhälsokampanjer och riktade insatser mot personer som dricker på en riskabelt sätt.

Mer från Accent