Arbetsdomstolen går på arbetsgivarens linje i ett fall där en anställd skickades hem utan lön efter att ha testat positivt på ett narkotikatest. Fackförbundet Byggnads stämde arbetsgivaren Assemblin men arbetsdomstolen menar att det är den anställde själv som satt sig ur spel genom att använda narkotika och därmed inte kunna arbeta.
– Vi välkomnar Arbetsdomstolens dom då det möjliggör ett fortsatt proaktivt arbete med drogfria arbetsplatser. Arbetsgivaren har följt praxis och den process som har tagits fram av Karolinska institutet för att upptäcka droganvändning, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen i ett pressmeddelande.
Medarbetaren kontrollerades slumpvis och testade då positivt för cannabis. I väntan på att kunna lämna ett positivt test skickades han hem utan lön.
– Detta beslut innebär att vi kan fortsätta vårt dagliga arbete för att minimera antalet olyckor, där arbetet mot droganvändning är helt avgörande. Att vara drogpåverkad på en byggarbetsplats är livsfarligt både för personen i fråga och kollegorna, säger Rebecka Tholén, HR‑chef på Assemblin.
Det krävdes åtta nya tester under lika många veckor innan medarbetaren kunde återvända till sitt jobb, något som fick facket att reagera..
– Självklart ska det varken finnas droger eller drogpåverkade på våra arbetsplatser. Men i det här fallet var det inte frågan om något av detta. Arbetsgivaren stängde av en arbetstagare utan lön i månader på grund av något som personen gjort på sin fritid, utan att kunna styrka att han varit påverkad på arbetsplatsen. Det är något helt nytt och det var viktigt att detta prövades juridiskt, Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads till Accent.