Gängvåldet

Tillsammans mot våld och droger – det händer nu

I november samlades 40 organisationer från civilsamhället för att tillsammans stå upp mot gängvåldet. Nu planeras nästa steg i samarbetet.

Manifestationen Tillsammans mot våld och droger på Medborgarplatsen i Stockholm fick stor uppmärksamhet och samlade vitt skilda delar av civilsamhället. I förra veckan samlades återigen ett 40-tal organisationer, denna gång på IOGT-NTO:s kansli i Stockholm, för att ta samarbetet mot gängkriminaliteten vidare.

– Vi har blivit inbjudna till ett rundabordssamtal med Stockholms stads ledning. Tillsammans utgör vi en väldig kraft och då måste politikerna lyssna, säger Sofia Modigh, utvecklingschef på IOGT-NTO.

Hon upplevde förra veckans möte som konstruktivt och att man lyckats undvika att hamna i en situation där man konkurrerar med varandra om uppmärksamhet för sitt eget perspektiv.

– Det är otroligt häftigt att vi samlat så många olika målgrupper. Det är föräldraorganisationer, folk som jobbar med unga, kriminalvården, avhoppare och skolan – en större bredd än man hade kunnat tänka sig.

Bland de engagerade organisationerna finns bland andra Sveriges lärare, Stoppa skjutningen, Mamma united, KRIS och Stockholms moské. Kraven som grupperna vill föra fram till politikerna skiljer sig åt men mycket handlar om att rusta upp skolan, erbjuda bättre vård och behandling för missbruk och att se till att den som suttit i fängelse har möjlighet att få ett jobb efter avtjänat straff.

Rundabordssamtalet med stockholmspolitikerna kommer att äga rum den 26 mars och förhoppningen är att alla organisationer ska finnas representerade.

– Ingen gör sig till en talesperson för någon annan. Jag var lite nervös inför mötet hur det skulle gå men det känns som att alla har lagt sina egon åt sidan och är villiga att dra åt samma håll, säger Sofia Modigh.

Det diskuterades även att arrangera manifestationer på fler orter. Samtidigt rör sig det politiska samtalet i Sverige i en mer repressiv riktning.

– Det pratas inget om civilsamhällets roll. Till och med de organisationer vi har med oss som jobbar med brottsbekämpning, som Narkotikapolisföreningen och Tullkust, säger ju att vi inte kan lösa den här situationen med enbart hårdare straff.

Sofia Modigh tycker att samarbetets största utmaning just nu är att komma tillräckligt nära de unga som faktiskt ingår i gängen.

– Även de ungdomsorganisationer som vi har med känner att de saknar direktdialog med den målgruppen. Det är ju ungdomarna som står i mitten av allt det här och blir både brottsoffer och förövare.

Mer från Accent