Gängvåldet

Samling mot våld och droger

40 organisationer från civilsamhället samlas kring parollen Tillsammans mot våld och droger. "Det är viktigt att se att vi är många som gör fantastiska saker", säger Lucas Nilsson, IOGT-NTO.

I lördags trotsade representanter för det 40-tal organisationer som ställt sig bakom manifestationen kyla och mörker för att träffas på Medborgaplatsen i Stockholm. Manifestationen uppmärksammades bland annat i SVT:s Rapportredaktions sändningar under lördagskvällen.

Tal, ögonvittnesskildringar, panelsamtal och artistframträdanden avlöste varandra på scenen, med IOGT-NTO:s generalsekreterare Kim Reenaas som sammanhållande konferencier:

– Vi tror att vi tillsammans, som människor och organisationer, behöver rita upp nya vägar, föra nya samtal, och samarbeta på nya sätt. Vi ser hur människor drabbas av gängvåldet, hur de dödas, skadas och traumatiseras – så hur gör vi för att hitta hopp och framtidstro?

Flera representanter berättade om sin vardag och sitt arbete. Foto: Ulrica Ambjörn

De 40 organisationer som deltog representerar enligt Kim Reenaas cirka 2 miljoner människor.

– Vi startar det samtalet här idag för tillsammans sitter vi på lösningen, var hennes budskap.

En gäst på scenen var Carin Götblad, polismästare vid Nationella operativa avdelningen, Noa:

– Långsiktigt förändrar man saker genom förebyggande insatser, är hennes slutsats.

En annan var Lucas Nilson, ordförande i IOGT-NTO:

– Det är viktigt att se att vi är många som jobbar för ett starkare, varmare samhälle, där fler känner sig inkluderade, och att vi är många som är emot droger och våld. Vi gör en massa fantastisk bra grejer, ett exempel som ger styrka till många människor är Föräldrar tillsammans, som finns på flera platser i landet. Men vi behöver, kan, och vill ,göra mer. Det här är en startpunkt för det.

”Vi kan inte längre stå och se på” sjöng Sami, från gruppen Medina, i nyskrivna låten När krutet lagt sig, som final.

Värmande fika och knappar delades ut under manifestationen. Foto: Ulrica Ambjörn

Mer från Accent