Social verksamhet

Tyskt utbyte inspirerar kamratstöd

Många tankar och idéer har vuxit fram ur utbytet med tyska organisationer. Det säger deltagaren Robert Åsander, IOGT-NTO Sollentuna.

Robert Åsander är nyligen hemkommen från en utbytesresa till Tyskland. Den gjordes tillsammans med 20 andra medlemmar i IOGT-NTO. Bäst tyckte han att mötet med självhjälpsgrupper, samt besöket på en gård i den lilla staden Laatzen, var.

– Vi fick träffa både en AA-grupp och en annan självhjälpsgrupp. De var väldigt öppna och pratade om det mesta. De verkade ha en bra gemenskap och visade stor respekt gentemot varandra, säger han.

Gården drivs som ett socialt företag.

– De rustade bland annat upp bilar och sålde, de satsade mycket på återbruk. Var man inte intresserad av bilar kunde man reparera andra gamla saker. De var väldigt duktiga. Allt blev som nytt. Ville man hellre odla så kunde man göra det. Gården var stor så det fanns alla möjligheter att hitta något man trivdes med.

Socialt företagande är en verksamhetsform han tror på.

– Det känns som en bra form av inslussning tillbaka till samhället. Människor får jobba i sin egen takt och träffa andra som är i samma situation. Där tror jag verkligen att folk kan komma till rätta med sina problem. Det är inte så lätt att gå från att vara hemlös missbrukare till att sköta ett heltidsjobb.

Robert Åsander vet vad han talar om.

– Jag har en långvarig beroendeproblematik bakom mig. Jag förlorade allt och blev hemlös 2015. 

”Det visade sig att det fanns människor som ställde upp för mig.”

Robert Åsander

Vändningen kom när han försökte avsluta sitt liv.

– Då kom jag i kontakt med vården och slussades till ett stödboende. Det visade sig att det fanns människor som ställde upp för mig, både inom psykiatrin och på stödboendet. Sedan träffade jag på IOGT-NTO och Musketörerna, en ideell förening där personer som är hemlösa eller har någon form av beroendeproblematik kan få hjälp med olika saker som mat och juridiskt stöd.

Sedan ett år tillbaka har han en träningslägenhet och är föreningsaktiv.

– Jag måste ha något att göra för att hålla mig på rätt spår. Det har hjälpt mig jättemycket att vara engagerad i IOGT-NTO och Musketörerna. Människorna där är fantastiska. 

Själv har Robert Åsander aldrig fått plats på behandlingshem.

– Jag skulle verkligen ha behövt det. Vi besökte två behandlingshem i Tyskland som båda verkade väldigt bra. På det första fick man stanna tio veckor eller längre, och de hade också öppenvård. Det andra var en bondgård där man vårdades längre tid. Där hade de odlingar och en restaurang. Det var ett bra ställe för rekreation med fina samtalsrum. Där kunde man verkligen återhämta sig. De hade mobila team som skötte uppföljning och eftervård. Klarade man sig inte så var man välkommen tillbaka.

”Alkoholproblem var vanligt, det är svårt när man kan köpa alkohol överallt, till och med i souvenirbutiken.”

Robert Åsander

I Tyskland verkade inte ekonomin vara samma problem som i Sverige, enligt Robert Åsander.

– I Hannover fick vi träffa politiker. Han som var ordförande för CDU där tog emot oss och visade runt i deras stadshus. Han berättade att det fanns en lag som sa att kommunen måste betala för behandling, så pengar verkade det finnas. Alkoholproblem var vanligt, och jag förstår att det är svårt när man kan köpa alkohol överallt, till och med i souvenirbutiken vi besökte.

– I Osnabrück, en lite stad som vi besökte, fanns ett jättestort bryggeri. Det sysselsatte många. Då är det nog inte så lätt att införa begränsningar.

Han hoppas och tror att samarbetet kommer att fortsätta.

– Vi blev väldigt väl omhändertagna och fick mycket bra kontakt med tyskarna. De var här och besökte oss i våras, så när vi sågs i Tyskland kände vi redan varandra. Det var ett utbyte som gav mersmak. Jag tror absolut att vi kommer fortsätta ha kontakt i någon form. En vecka var lite kort tid för att sätta sig in i allt.

Mer från Accent