Ukraina

”Språket är viktigast”

Språket är vägen in i samhället, anser Raghad Alghanem, som startat undervisning i svenska för ukrainska flyktingar.

IOGT-NTO-medlemmen Raghad Alghanem kom själv som flykting till värmländska Glava från Syrien för nio år sedan. Idag är han verksamhetsutvecklare i Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.

– När den första gruppen ukrainska flyktingar kom till Sverige visste jag att många av dem snart skulle anlända till Arvika, och att de skulle behöva mycket hjälp. 

– Det viktigaste jag tror man kan erbjuda de som kommer till ett nytt land är språket. Språket är den viktigaste vägen till att förstå samhället, och nödvändigt för att få jobb och nya vänner. Utan språk är man handikappad. 

Han träffade några vänner som hört av sig och ville hjälpa flyktingarna.

– Vi diskuterade vad vi kunde göra. Svenska språket och samhällsinformation var alla volontärer eniga om är prioriterat. Speciellt när vi fick veta att de inte får läsa SFI (Svenska för invandrare).

Samtidigt som den första informationsträffen för flyktingarna planerades fick han många samtal från människor som vill vara med som frivilliga studiecirkelledare.

–  Nu har vi svenska alla dagar i veckan i Arvika och Glava, och även online för de som har svårt att vara med fysiskt, berättar Raghad Alghanem.

– De flesta studiecirkelledarna kan ukrainska, ryska, samt svenska. Och jag kan intyga att de är duktiga och omtyckta av sina elever. Själv undervisar jag i svenska två gånger i veckan.

Träffarna ägnas också åt samhällsinformation, och efter lektionerna brukar det bli musik och och sång både på svenska och ukrainska.

– Jag är glad att jag kan hjälpa till, och har ju själv erfarenhet av vilka behov och funderingar man har som ny i Sverige.

Mer från Accent