Ukraina

Ukrainare dricker mindre – positivt inställda till regleringar

Trots den ryska invasionen är det relativt få som tagit till flaskan för att handskas med stressen.

De senaste tio åren har Sveriges alkoholkonsumtion sjunkit med tio procent, men Ukrainas konsumtion har under samma tid minskat med 25 procent. Var fjärde invånare har minskat eller helt slutat med alkohol sedan Rysslands invasion 2022. Det rapporterar WHO med hänvisning till undersökningar som de gjort i Ukraina under 2023.

Bara 5,5 procent uppgav att de dricker mer nu än innan kriget. 2,9 procent hade tidigare avstått alkohol men nu börjat dricka. Däremot kan man se att de ukrainare som dricker alkohol också har för vana att berusningsdricka, vilket enligt WHO:s definition innebär mer än 6 standardglas för män och 4 standardglas för kvinnor vid ett och samma tillfälle. 15 procent av respondenter uppgav att deras alkoholkonsumtion orsakade negativa konsekvenser för dem.

Det är viktigt att uppmärksamma att alkohol inte är ett effektivt verktyg för att hantera en utsatt situation. Vi måste göra det till ett lätt val att minska sin alkoholkonsumtion, säger Jarno Habicht, WHO:s representant i Ukraina.

Och tre av fyra ukrainare ställer sig positiva till att reglera alkoholen för att minska konsumtionen. 71 procent vill se högre priser på alkohol och begränsad tillgänglighet, vilket enligt WHO är två effektiva sätt att minska totalkonsumtionen av alkohol.

Mer från Accent