Ukraina

Flydde kriget – gör hiphopturné i Sverige

J Scope skulle delta i den ukrainska melodifestivalen, men så kom kriget. Nu gör han en sommarturné i Sverige i samarbete med NBV.

När kriget bröt ut i Ukraina tvingades artisten J Scope överge allt och fly för livet tillsammans med sin familj. Nu bor de i Västervik och han är glad över att hela familjen är i säkerhet tillsammans.

– Jag fick lämna alla mina saker i Ukraina, min musikutrustning och hårddisk med bilder ligger fortfarande kvar i min studio, men jag är lycklig över att jag är här tillsammans med min familj, säger han. 

I samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, ska han göra åtta framträdanden i svenska städer under sommaren. Första stoppet blir i Malmö och den 1 juli är det dags för Arvika. 

– Jag är så glad att jag kom i kontakt med NBV och vi bestämde oss snabbt för att inleda ett samarbete. Musiken är en del av mig och jag ser det som mitt ansvar att dela den med andra, och att kunna göra andra glada och sätta ett leende i deras ansikten, säger J Scope. 

Efter sommarturnen kommer J Scope också att fortsätta samarbetet med NBV och ha workshops tillsammans med ungdomar. 

”Respekt startar från dig själv – om du inte respekterar dig själv kommer ingen annan heller att göra det.”

J Scope

– Jag missbrukade själv cannabis under tio år och jag vill hjälpa andra att komma ifrån missbruk och känna en samhörighet med sig själva. Jag vet att det är en kamp och jag trodde själv under många år att jag var nöjd i mitt missbruk, säger han. 

Vändpunkten kom när han insåg att missbruket stoppade honom från att uppfylla sina drömma. Han började glömma texter när han skulle framträda och hade svårt att fokusera. Hans vänner fortsatte, röka men han bestämde sig för att låta bli aytt röka under en månad. Det är snart tio år sedan, och sedan dess har han inte velat röra något som har med cannabis att göra. 

– Det funkar inte för alla att bara sluta från en dag till en annan, men för mig fungerade det. Det handlar att respektera människor och sig själv. Respekt startar från dig själv – om du inte respekterar dig själv kommer ingen annan heller att göra det.

Artisten J Scope är aktuell med en sommarturné. Foto: Pressbild

– Jag vill uppmana andra att sträva framåt och inte försvinna in i ett missbruk som kan ta deras drömmar, och i allra värsta fall deras liv. Jag vill få dem att tänka på hur det kan påverka deras hälsa och deras framtid. 

”Hiphop har alltid varit de ungas röst, rösten av gatan och rösten av förändring.”

J Scope

J Scope tycker att det är viktigt att presentera positiva förebilder inom hiphopen och att tala ungdomarnas språk för att skapa förändring. 

– Hiphop har alltid varit de ungas röst, rösten av gatan och rösten av förändring. Jag vill få människor att se att hiphop inte handlar om att röka gräs. Jag tar ett ansvar för att jobba med mig själv och att hjälpa andra som kämpar med missbruk.

– Det är svårt att förstå hur det är att vara fast i ett missbruk – man bara fortsätter och tror att man har kul, men sedan slutar det nästan alltid dåligt.

Mer från Accent