Kongress 2021

Så skapas IOGT-NTO:s första digitala kongress

"Fokus blir att göra programmet tillgängligt för alla – oavsett datorvana", säger Marcus Sandin, samordnare.

IOGT-NTO:s kongress 2021, 28 juni – 4 juli, är sedan länge inskriven i mångas kalendrar. Men så kom coronapandemin och rev upp de planerna. Istället för fysisk folkfest i Jönköping, blir det digital kongress – för allra första gången.

Samordnaren Marcus Sandin, hade ett liknande uppdrag under kongressen 2019 i Örnsköldsvik.

– Det är lite pirrigt, eftersom det här är första gången den ska genomföras digitalt, säger han.

Han ska plocka russinen ur kakan från de traditionella kongresserna, stöpa om programmet till något som fungerar på distans, och samtidigt baka ihop det med nya element som är anpassade för formatet. Exakt hur det kommer se ut är inte helt klart ännu.

–Mycket av förhandlingarnas diskussioner kommer att ske i textform. Lite som ett diskussionsforum där man öppnar olika frågor, har deadlines, säger Marcus Sandin, och ger ett exmpel:

– ”På onsdag ska vi besluta om de här sakerna, fram till den här tidpunkten kan vi diskutera det”. Samtidigt kommer vissa aktiviteter ske live via videomöte. Vi tittar på hur vi kan blanda olika format för att det ska passa många.

”Om man tittar på en vanlig kongress är även den rätt traditionstyngd, och kan på så vis också vara svårtillgänglig.”

Marcus Sandin

Marcus Sandin ser också framför sig att det finns ett par fasta punkter under kongressveckan. Exempelvis ett kvällsprogram där man sammanfattar vad som hänt under dagen, kanske en direktsändning där motionärer debatterar, eller där gäster berättar om olika punkter.

– Fokus blir att göra programmet tillgängligt för alla – oavsett datorvana. Men också oavsett mötesvana. Det är lätt att hamna i diskussioner om att alla inte kan den nya tekniken, men om man tittar på en vanlig kongress är även den rätt traditionstyngd, och kan på så vis också vara svårtillgänglig. Det finns ett speciellt språk och kultur i förhandlingsrummen, säger han.

Men kongresser handlar om så mycket mer än bara politiska diskussioner och förhandlingar. Det sociala kittet är ett minst lika viktigt inslag, både för ombud och besökare, med seminarier, utflykter och fest.

– Det där ska vi också försöka få till på ett roligt och intressant sätt. Jag har sett diskussioner i trådar på nätet där folk har många bra idéer, och mycket tror jag kan realiseras och ge en vitamininjektion till kongressen, säger Marcus Sandin.

Han räknar upp aktiviteter som dans, morgonyoga innan förhandlingarna, att man filmar inslag utifrån landet där folk beskriver hur de fått ordnat verksamhet trots omständigheterna. Eller att man bakar tillsammans via videolänk.

– Bara att deltagarna är aktiva och är med och skapar innehållet kommer vara en viktig del, säger Marcus Sandin.

Arbetet inför kongressen delas in i ”party” respektive ”politik”, och till sin hjälp har Marcus Sandin delprojektledare som ska realisera det digitala evenemanget.

Linda Vismer, förbundsstrateg, är den delprojektledare som ansvarar för politikdelen, med förhandlingar och allt som hör dit. Festligheterna projektleds av verksamhetsutvecklare Winnie Blom-Jensen. Hon kommer även att knyta till sig en grupp med medlemmar som hjälper till att forma programmet.

Planen är enligt Marcus Sandin att få ut information till medlemmar inom en månad. Och framförallt till valberedningar inför valmöten, så att alla som ska bli ombud vet vilka förutsättningar som gäller.

”Tanken är att det inte ska krävas en massa förkunskap, utan det är något vi vill tillgodose genom utbildningar och annat under våren.”

Marcus Sandin

– Även vilken utrustning och kunskap man behöver – men tanken är att det inte ska krävas en massa förkunskap, utan det är något vi vill tillgodose genom utbildningar och annat under våren. Vi har även påbörjat arbetat med kongressens grafiska identitet och en hemsida  – en plattform som blir navet för kongressens genomförande mer än vanligt, säger Marcus Sandin.

Han välkomnar tips från alla medlemmar och hoppas att fler är intresserade av att jobba med både övergripande partyplanering och enstaka aktiviteter.

– Kanske kan det handla om att man vill göra ett livequiz, hålla i en konsert, eller vad vet jag – baka schackrutor? Man kanske vill göra en film om sin förening? Det finns massor av sätt att engagera sig på, och då kan man höra av sig.

Att ordna en digital kongress bjuder på både potentiella problem och möjligheter. Marcus Sandin säger att det finns risker för teknikstrul, och ojämn maktbalans, när man tvingas ställa om till en virtuell lösning.

– Vi har med oss det och jag hoppas att det kommer märkas att vi har tänkt på de aspekterna. Även om jag också tycker att det är tråkigt, så måste vi göra så här i år.

– Vi har också diskuterat att man förlorar det spontana – när man står i matkön och ser någon man inte träffat på tio år, eller möter en ny person som man lär känna. Nattcafét är en annan social kongressklassiker, som vi kommer försöka lösa på ett eller annat sätt.

”I framtiden kanske man kan göra kongressen delvis digital, istället för att alla ska sitta i en möteslokal under flera dagar mitt i sommaren.”

Marcus Sandin

Möjligheterna är roligare att tala om, tycker Marcus Sandin. Där ser han hur det trots allt finns utrymme för ökad tillgänglighet.

– Det har i vissa fall krävts en lite större insats av deltagarna att ta sig till en kongressort, och det har även kostat en slant. Jag ser stor potential i att många medlemmar kommer kunna delta i någon mening i år.

– Jag tror att vi kan lära oss mycket på grund av omställningen, där man i framtiden kan göra kongressen delvis digital istället för att alla ska sitta i en möteslokal under flera dagar mitt i sommaren.

Fotnot: Den som har idéer på aktiviteter som man själv kan tänka sig att genomföra är välkommen att mejla till kongress2021@iogt.se.

Mer från Accent