Kongress 2021

”Kongressen blev verkligen en demokratifest”

Maja Stojanovska, ombud i distrikt Öst, är nöjd efter IOGT-NTO:s första digitala kongress.

Du har gjort din första kongress som ombud. Hur har det gått?

– Det har var jättespännande! Vi har haft mycket bra argumentationer och diskussioner, jag är imponerad av upplägget. Vi har skojat och haft roligt samtidigt som vi kunnat ha tuffa diskussioner, en bra kombination av de två. Presidiet och ombuds-samordnarna hart gjort ett jättebra jobb, deras roll har varit superviktig. Och Let´s Dance igår kväll var fantastisk!

Hur tycker du att kongressen fungerat mötestekniskt?

– Det har gått bra. Jag tror att fler än vanligt kunde delta i diskussionerna i Zoom och VoteIt. Jag hade inte förväntat mig att det skulle ta så mycket tid bara, det kanske hade varit bra att veta innan. Men det var ju en kongress där jättemånga kunde delta och alla kändes som att de var bekväma att använda plattformarna.

”I några fall tyckte jag att man kunde se att digitala möten öppnar plats för folk som inte tar plats annars.”

– Det kändes inte exkluderande, även om man saknar känslan av att vara tillsammans. I några fall tyckte jag att man kunde se att digitala möten öppnar plats för folk som inte tar plats annars, och som tycker det är enklare i digitala sammanhang.

Hur blev gemenskapen? Hann du delta i de sociala arrangemang som du hoppats på?

– Några deltog jag i. Jag kunde inte delta så mycket under dagarna eftersom jag jobbade, men Kongressaktuellt tyckte jag var superroligt. Jag hittade en verkligen en ny eld för civilsamhället och det har varit ett tacksamt sätt att träffa folk som tycker olika än mig. Min vänskapskrets är annars rätt lik mig i sina åsikter.

– Vi hade en stor diskussion om kultur och vad det betyder för medlemmarna som jag tyckte var intressant. Kongressen är för mig en plats där jag lär mig om den svenska kulturen; hur vi tänker och tar beslut inom civilsamhället och politiken. Det tycker jag är betydelsen i att integrera sig och bli del av den svenska kulturen.

Hur gick det politiskt? Tog kongressen de beslut som du hade hoppats på?

– Några frågor blev som jag önskade mig, några blev inte det inte. Men jag tycker att det är det som är arenan för nyktra röster. Vi ska kunna ha debatter diskutera och rösta om vad vi tycker. Sen följer vi majoritetens vilja. Sen är jag såklart lite besviken i några frågor, men det var en bra diskussion.

Vilka digitala element skulle du vilja ta med till nästa kongress?

– Det var några ombud som lyfte att vi inte bara glömma bort det digitala nu. Jag tycker att det ger folk möjlighet att delta på ett annat sätt. Det blir mer flexibelt om man både kan jobba och delta som ombud, att man kan engagera sig utan att vara borta hemifrån. Dessutom så blir det billigare med det digitala.

”Det har verkligen varit en demokratifest trots att det blev digitalt.”

– Att kombinera real life och det digitala kan ge möjlighet för fler att delta. Men vi behöver utforska vad som kan göras metodmässigt för att inkludera och inte utesluta.

Några avslutande tankar?

– Jag vill önska den nya styrelsen lycka till och tacka alla som tagit tid att diskutera och lägga förslag. Det har verkligen varit en demokratifest trots att det blev digitalt. Jag hoppas att vi kan kombinera det traditionella och det digitala när vi träffas om två år.

Mer från Accent