Tollare folkhögskola

Personal oroas över Tollares framtid – styrelsen jobbar på lösning för skuldtyngda skolan

Personalgruppen oroas över Tollare folkhögskolas framtid när IOGT-NTO tar över fastigheten. Men styrelsen bedyrar att man just nu gör allt man kan för att den skuldsatta skolan ska finnas kvar.

Tollare folkhögskolas framtid har varit föremål för intensiv debatt i rörelsens sociala medier under den senaste veckan. Under torsdagen gav sig även personalen på Tollare in i debatten med ett öppet brev där alla anställda utom tre uttryckte sin oro för skolans framtid och ett missnöje med processen kring att rädda skolan.

– Vi upplever att det har gått väldigt fort och att processen inte varit tillräckligt transparent. Det känns som att det finns saker de döljer från oss, säger en i personalen, som vill vara anonym, till Accent.

– Vi har fått känslan att det kommer påverka verksamheten.

Sedan tidigare är det känt att Tollares ekonomi har varit dålig och att fastigheten är i ett skriande behov av dyra underhållsinsatser. I höstas beslutades därför att IOGT-NTO kommer att ta över ägandet av fastigheterna i utbyte mot att man avskriver Tollares skulder. Men exakt vad detta innebär och vad som kommer hända med fastigheten är ännu inte klart. Camilla Berner är ordförande för Tollares styrelse som just nu ligger i förhandlingar med IOGT-NTO.

– Vi kan inte lappa och laga med ytterligare lån utan vi behöver en hållbar balans så att skolan kan stå på egna ben. Vi har nu gjort tydligt för IOGT-NTO vad vi behöver för att kunna bedriva folkhögskola i lokalerna och väntar på deras svar.

Hon säger att processen har gått snabbt för att man vill få den nya ordningen på plats så snart som möjligt så att man vet vad skolans förutsättningar är för framtiden.

– Det är självklart synd om personalen tycker att det gått för snabbt, men den tidsplan vi har just nu är ganska tight. Det är tråkigt att behöva säga att vi inte vet än hur det kommer bli, men vi undanhåller inget.

Tollare har krediter på 13 miljoner kronor till IOGT-NTO som löper ut i slutet av mars. Den fastighet i Saltsjö-Boo, Stockholm, som IOGT-NTO skulle ta över har värderats till över 70 miljoner kronor. Men det underhåll som behöver göras på fastigheterna och andra investeringar beräknas komma att kosta runt 100 miljoner.

IOGT-NTO:s ekonomichef Jobjörn Folkesson säger att det är en investering som man hoppas kommer kunna ge avkastning, men tidigast om tio år.

– Folkhögskoleverksamhet är inte en lönsam verksamhet, så den här investeringen bygger på att vi hittar lönsamhet i andra delar av fastigheten.

Men han betonar att man från IOGT-NTO:s sida nu tar en risk som Tollare slipper hantera.

– Det kan hända mycket med marknaden, ändringar i strandskyddet eller beslut från kommunen som påverkar möjligheterna.

I personalens öppna brev som publicerades på Facebook uttrycks också oro för hur det som händer ska påverka deltagarna på skolan och att det just nu skapas en osäkerhet när skolan går in i en antagningsperiod. Men Tollares styrelseordförande Camilla Berner är tydlig med att skolan kommer att finnas kvar.

– Någon annan plan har vi absolut inte, vi ska bedriva folkhögskola länge till. Det är otroligt viktigt både för samhället och rörelsen.

Mer från Accent