Folkbildning

”Folkhögskolekänslan är här igen”

"Äntligen har livet kommit tillbaka till skolan", säger Åke Marcusson, styrelseordförande. Samtidigt pågår förhandlingar om underhållet.

IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka kommun har länge brottats med ekonomiska problem. I oktober 2021 larmade dåvarande ordförande i skolans styrelse Erik Wagner Sobelius om att pengarna var slut, samtidigt som skolan hade en enorm underhållsskuld.

Mitt under pandemin var det svårt att se några möjligheter att få in mer pengar, men den nya styrelsen som tillsattes vid den efterföljande kongressen gick ändå in i arbetet med optimism.

Och nu har utvecklingen vänt.

– Äntligen har livet kommit tillbaka till skolan. Det är fullt i skolsalarna, elevhemmen och i matsalen där 180 personer äter varje dag. Folkhögskolekänslan är här igen och det är ordning och reda på ekonomin. Allt arbetet vi lagt ner visar nu resultat, säger skolans nuvarande ordförande Åke Marcusson.

De 8 964 deltagarveckor som skolan beviljats kommer de att fylla som anmälningsläget ser ut.

– Det är det antal vi kan få statliga bidrag för. Ett antal som man varken vill gå över eller under. Har vi färre veckor så får vi inte hela det bidrag vi räknat med och har vi fler får vi själva stå för de extra kostnaderna, men som det ser ut nu behöver vi inte oroa oss. Det ser toppen ut.

Allt är ändå inte frid och fröjd. Skolan har fortfarande ett stort renoveringsbehov och sådant täcker inte bidragen.

– Bidragen får bara gå till undervisning, ingenting annat. Vi för därför diskussioner med huvudmannen IOGT-NTO och hoppas hitta en lösning. Enligt stadgarna är skolans uppdrag att ”utveckla och stärka såväl deltagarna som IOGT-NTO-rörelsen och det demokratiska samhället”. Det är en viktig uppgift som IOGT-NTO borde prioritera.

Mer vill Åke Marcusson inte säga just nu.

– Det är svårt att säga något mitt i en pågående förhandling, men till folkhögskolestämmorna, den 14–15 oktober ska vi lägga fram en handlingsplan. Efter det kommer vi att veta mer, säger Åke Marcusson.

Två veckor före stämman kommer handlingar att sändas ut. I dem bör det finnas en plan för finansieringen av de omfattande renoveringarna. Fram till dess får vi alltså vänta på besked om hur det går för den anrika skolan.

Mer från Accent