Grattis till att ha blivit vald till ordförande för Scouterna! Ni är två ordförande, vad innebär det?
Tack! Scouterna har delat ledarskap där jag och Tobias Hallerby nu har fått förtroendet att leda Scouternas styrelse. Det delade ledarskapet har ju fördelen att vi kan stötta och komplettera varandra. Det ska bli roligt och lärorikt att arbeta tillsammans!
Är det några speciella frågor/områden som du vill fokusera extra på som ordförande?
Vi har precis beslutat om en ny strategi för kommande tio år som jag har varit med och arbetat fram. Ett av våra prioriterade utvecklingsområden handlar om att vi vill spegla samhället där en mångfald av barn, unga och vuxna med olika bakgrunder, förutsättningar och förmågor ska få uppleva scouting. Här hoppas jag att vi ska kunna inspirera våra scoutledare att söka oväntade möten utanför de egna sfärerna.
Det är många som har hittat till scouting de senaste åren. Varför tror du att det är så?
Vi jobbar hårt för att fler vuxna ska få frågan om att bli scoutledare, en nyckelfaktor för att fler barn och unga ska kunna ta del av det fantastiska med scouting. Det är ett lagarbete där befintliga kårer arbetat för att hitta sätt att växa och behålla medlemmar samtidigt som vi nationellt arbetat för att starta och stötta verksamhet på nya platser. Scouting kan komma i många former. Ett guldkorn är vår nu nordligaste scoutkår i Kiruna som startades av 18-åriga Alexander när han insåg att det saknades en scoutkår på orten.
Vad har ni framför er i Scouterna de kommande åren?
Vi i civilsamhället har ett viktigt gemensamt uppdrag i att stå upp för och stärka det ideella engagemanget. Vi som är engagerade ideellt vet ju att det skapar meningsfullhet, gemenskap och tillit. Nu är tid att visa på goda exempel och berätta för fler om hur vi gör skillnad för individ och samhälle och erbjuda olika engagemangsformer för den som vill bidra. Här brinner jag extra mycket för att stötta unga att hitta sina vägar in i det ideella ledarskapet.
Du har dina rötter i NSF, Nykterhetsrörelsens scoutförbund, och nykterhetsrörelsen. Vad innebär de rötterna nu när du är ordförande för Scouterna?
Som scout i NSF har jag förmånen att ha vuxit upp med ett ben vardera i två stora folkrörelser. Nykterhetsrörelsen har varit duktiga på att samlas som rörelse kring våra kärnfrågor om nykterhet, demokrati och solidaritet, men låtit det ta olika uttryck. I Scouterna finns det också många medlemmar som har ben i andra folkrörelser som vi bör nyttja kraften i. Något konkret jag tagit med mig från NSF är den korta vägen från engagemang lokalt till den nationella nivån.
Vad har du för tankar om framtiden för NSF och övriga nykterhetsrörelsen?
Som NSF-scout har jag alltid känt mig trygg och välkommen i både scout- och nykterhetsrörelsen. En nyckelfaktor i det är alla fina vänskapsband som jag knutit lokalt och nationellt. Jag tror det blir viktigt för vår gemensamma väg framåt att hitta forum för att mötas och skapa verksamhet tillsammans. Vi behöver fortsätta föra samtalet om kärnan i vår ideologi och hur vi skapar relevans i samhället idag. Det hoppas jag vi får möjlighet att göra inom ramen för den pågående processen med nya nykterhetsrörelsen.