IOGT-NTO och EU

IOGT-NTO-rörelsens praktikant i EU: Jag har fått vässa argumenten

Donna-Maria Maalouf efter året som IOGT-NTO-rörelsens politiska assistent i Bryssel: "Har överträffat mina förväntningar".

För ett år sedan hade Donna-Maria Maalouf inte en aning om vad IOGT-NTO var. Hon hade just avslutat sin utbildning vid Göteborgs Universitet och letade efter en ny utmaning, helst med ett äventyr på köpet. Då hittade hon en praktikantplats som politisk assistent i EU-frågor vid IOGT-NTO:s Brysselkontor.

– Jag läste på om rörelsen och kände direkt att det var en sak jag ville vara del av. Dessutom vore det spännande att bo i ett annat land, säger hon.

Hon ansökte, fick platsen, och packade väskan. Den första tiden var tuff.

– Jag fick möta mig själv på ett sätt som jag inte gjort innan. Visserligen har jag pluggat utomlands tidigare, men då träffar man folk per automatik på ett annat sätt. Men denna gång jobbade jag med en kollega, och fick också försöka hitta vänner på annat håll, vilket inte är det lättaste, säger hon.

I höstas anmälde Donna-Maria Maalouf sig till en konferens med talare från alkohol- och tobaksindustrin. På ett femstjärnigt hotell bjöds det på delikatesser, där lobbyister i dyra kostymer diskuterade hur människor borde få ta egna beslut istället för en restriktiv alkoholpolitik i vad de kallade ”nanny states” (överbeskyddande stater).

Donna-Maria Maalouf tyckte evenemanget var mycket givande.

– Det var intressant att höra hur man pratar om reglering av alkohollagar, fast på industrisidan, så att man får höra deras jargong och hur de ser på saker. Det gav mig mycket. För man hamnar lätt i samma bubblor där alla har samma åsikter. Det lärde mig vässa mina argument, säger hon.

Utöver lobbyeventet har en rad händelser och evenemang varit minnesvärda det senaste året, säger hon. Och hon har lärt sig massor: att öva upp sin analytiska förmåga, att följa upp vad som händer inom alkoholpolitiken, hur lagstiftningen fungerar och hur man allierar sig med andra organisationer i civilsamhället. Men också hur alkoholindustrin aktivt arbetar för att försena lagstiftning som IOGT-NTO försöker få igenom.

– Det har varit jättespännande och året överträffade mina förväntningar. Jag tror att jag har utvecklats mycket både som person och som kollega. jag har fått mycket kunskap från min handledare Kalle Dramstad, och andra människor jag träffat, säger Donna-Maria Maalouf.

De senaste månaderna är det coronaviruset och karantänen som präglat en stor del av vardagen i Bryssel. Möten får styras om till videosamtal, och restriktionerna har varit mer strikta i Belgien än i Sverige, så hon har mest hållit sig hemma.

I juni återvänder hon hem till Sverige och kommer att tillbringa sommaren med familjen i Norrköping. I höst är förhoppningen att komma in på den masterutbildning i hållbart ledarskap på Malmö universitet som hon sökt till.

– Sedan har jag inte klurat ut alla steg, men jag har en stark känsla av att jag kommer att jobba inom civilsamhället med hållbarhet på ett eller annat sätt. Jag kan även tänka mig att jag hamnar i Bryssel eller sysslar med påverkansarbete inom EU i framtiden. De frågorna ligger nära hjärtat, säger hon.

– Men det är med blandade känslor jag åker hem. Det ska bli skönt att träffa familjen och vara i Sverige där det inte är lika strikt karantän. Men det är tråkigt att lämna alla de jag träffat här. Vissa har blivit vänner för livet.

Före praktiken var alkohol ingen stor del av hennes vardag. I fjol gick hon med i IOGT-NTO-rörelsen och blev nykterist helt och hållet. Nu kommer hon att fortsätta sitt engagemang i rörelsen genom att skriva krönikor för Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, medlemstidning Motdrag. Hon har tidigare skrivit för IOGT-NTO om varför alkoholindustrins lobbydominans är ett problem.

Kan du rekommendera praktikanttjänsten i Bryssel?

– Ja, definitivt! Det är en tjänst där man får stort utrymme att utvecklas, och samtidigt stärka nykterhetsrörelsen med sina egna kompetenser. Det har inte heller varit någon press att jag måste kunna allt direkt, vilket har varit väldigt skönt.

Mer från Accent