Alkohollobbyn

Nya EU-regler ska ge bättre koll på lobbyister

Alkoholindustrin lägger årligen 80 miljoner kronor på att påverka europeiska politiker och tjänstemän. Nu har EU-parlamentet beslutat om regler som tvingar parlamentariker att redovisa möten med lobbyister.

De nya reglerna möjliggör för medborgare att bevaka vilka de folkvalda träffar, och därmed möjlighet att ställa dem till svars. Kalle Dramstad, politisk sekreterare i EU-frågor och drogpolitik i IOGT-NTO, är placerad i Bryssel. Han välkomnar de nya reglerna.

– När det gäller de frågor vi arbetar med så kommer de nya reglerna göra det enklare att se var alkoholindustrin lägger pengar och personaltid. Det gör det enklare för oss att förbereda inför möten eller ställa politiker till svars om de till exempel aldrig träffar folkhälsorepresentanter, säger han.

Att det innebär att även IOGT-NTO:s aktiviteter blir synligare ser han som positivt.

– Personligen tycker jag bara det är positivt att vårt arbete kommer synas i fler mötesloggar på parlamentet. Vissa parlamentariker redovisar redan möten frivilligt.

Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO har kritiserat EU-parlamentet för den bristande insynen.

– Som en liten civilsamhällesaktör, med långt mindre resurser än alkoholgiganterna, har IOGT-NTO länge kritiserat EU-parlamentet för den minimala insyn allmänheten haft när det kommer till vilka som påverkar politikerna, säger Irma Kilim, drogpolitisk chef i IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.

Ocskå IOGT-NTO träffar politiker och tjänstemän i EU i syfte att främja en politik med folkhälsan i fokus.

– Alkoholindustrins vinstintresse går inte hand i hand med en politik som har folkhälsans bästa i fokus. Att IOGT-NTO:s viktiga arbete i framtiden blir synligt även i Europaparlamentets mötesloggar förstärker bara stoltheten för vad vår rörelse åstadkommer, säger Irma Kilim.

Mer från Accent