
Bryssel-resan är avslutningen på Höjdaren, en spetsutbildning för unga medlemmar i IOGT-NTO-rörelsen.
– Vi kommer vara i Bryssel i fyra dagar för att träffa olika organisationer och en EU-parlamentariker, säger Agnes Hedlund, 19 år, som är en av elva deltagare på utbildningen som hållits under våren.
Till vardags pluggar hon på juristprogrammet i Stockholm. Tidigare har hon bland annat åkt på UNF:s julkurs där temat varit kamratstöd. Men på Höjdaren är det alkoholpolitik som gäller.
– Jag vill lära mig mer om alkoholpolitik och få ett större, och internationellt, perspektiv.
Höjdaren som varit UNF:s högsta utbildning, har i år vänt sig till unga personer upp till 30 år i UNF, NSF och IOGT-NTO. I och med den process som just nu pågår med att skapa en ny organisation blev det ett bra tillfälle att genomföra Höjdaren som ett samarbete, där IOGT-NTO:s drogpolitiska avdelning hållit i utbildningen.
– Det är ett kul sätt att skapa intresse för att jobba med alkoholpolitik på lokalt plan i den nya organisationen, säger Ponthus Jessmor, politiskt sekreterare och kursansvarig från förbundskansliets sida.
Av förklarliga skäl har frågan om gårdsförsäljning tagit en hel del utrymme vid de två kurshelger som hållits under våren.
– Att säga ”gårdsförsäljning” låter ju fint, men det kanske i själva verket är industriförsäljning, konstaterar Olof Pettersson, 22 år, som också går Höjdaren.
– Jag pluggar till civilingenjör och det där med språk har inte varit min grej. Det var väldigt nytt och intressant för mig att lägga märke till och lära mig mer om hur man kan använda språket för att argumentera.
Agnes Hedlund håller med.
– I en övning vi gjorde valde jag exempelvis att byta ut ”hälsovarning” mot ”hälsoupplysande” eftersom det bättre speglar vårt syfte att informera snarare än skrämmas. Och ta exempelvis ordet ”nykterist”. Ordet förmedlar inte riktigt det aktiva ställningstagande vi gör, och vilken frihet det innebär.
Nya perspektiv och ny kunskap gör det lättare att att själv kunna argumentera, tycker de båda deltagarna.
– Jag vill bli bättre på att ta debatten, säger Olof Pettersson.
– Min förhoppning är att Höjdaren ska ge mig verktyg för att kunna påverka, säger Agnes Hedlund.
Hur har det gått så här långt – har ni fått sådana verktyg?
– Ja, jag har lärt mig jättemycket. Vi har haft många föreläsningar men också jobbat praktiskt, bland annat med att skriva debattartiklar, säger Agnes Hedlund.
– Den första kursen var väldigt informationstung – och det var väldigt positivt, tycker Olof Pettersson.
Att få träffa andra unga medlemmar med olika bakgrund och erfarenheter var något som lockade. När Olof Pettersson gick med i UNF för tre-fyra år sedan var förhoppningen att hitta en gemenskap med andra nyktra. I Halmstad där han pluggar till civilingenjör har det inte funnits så mycket lokal UNF-verksamhet.
– Höjdaren vänder sig till en lite äldre målgrupp vilket kändes intressant. Det känns bra att träffa andra unga likasinnade.
En del av utbildningen handlar om att planera, och gärna genomföra, ett eget projekt på lokal nivå. Olof Pettersson utgår ifrån det han själv ser i studentvärlden.
– Serveringspersonalen på studentpubar får inte så mycket utbildning när det gäller vilka regler som gäller kring alkoholservering. Jag har märkt att det är lätt att överservera till personer som redan är berusade. Min plan är att ta kontakt med bland annat studenthälsan och studentpubarna.
Nu väntar Bryssel – vad har ni för förhoppningar inför besöket?
– Det ska bli väldigt spännande att träffa politiker, säger Olof Pettersson.
Deltagarna har förberett frågor som de båda ser fram emot att få svar på.
– Jag hoppas att vi kan få användning av det vi har lärt oss och att vi tas på allvar. Förhoppningsvis kan vi ge dem en tankeställare. Det är viktigt att vi unga också hörs i den alkoholpolitiska debatten, säger Agnes Hedlund.