Nya nykterhetsrörelsen

Det betyder IOGT-NTO-rörelsens nya namnförslag

Vi går på djupet med namnförslagen som lämnats inför att IOGT-NTO-rörelsen ska omorganiseras – och tittar på några populära alternativ som inte blivit valda.

De tre namnförslagen tar avstamp i tre olika idéer om hur ett namn kan väljas och har sorterats fram från över 800 ursprungliga idéer. De tre förslagen har tagits fram i samarbete med en varumärkesstrateg som tittat på namnen ur flera olika perspektiv och även låtit en fokusgrupp titta på förslagen.

– Det som blivit tydligt under processen är att det finns väldigt många olika sätt att se på vad ett namn kan vara. Det finns de som vill ha ett beskrivande namn som är lätt att intuitivt förstå, och så finns det de som vill ha ett namn som är mer som ett tomt kärl som vi kan fylla med verksamhet, värderingar och uttryck. Dessa tre namnidéer har olika utgångspunkter utifrån detta. Det vi gör nu är att vi vill se och lyssna in vilket som skapar mest engagemang inte bara hos IOGT-NTO:s medlemmar, utan hos alla medlemmar i dagens fyra förbund, säger Lucas Nilsson.

Aster
Förslagets motivation: “Aster är ett namn som signalerar kraft, hopp och styrka och en representation av något som blomstrar i gemenskap. Det är samlande och tidlöst precis som de mångfärgade kronbladen som skapar en helhet större än sina delar. Namnet bär med sig en känsla av
samhörighet och stolthet, som växer starkare med tiden.”

Aster är ursprungligen ett blomartssläkte som är känt för att vara färgrik och för att den härdar ut långt in på hösten. Aster betyder också stjärna på grekiska. Utredningen trycker att kopplingen till stjärnor gör bra möjligheter att skapa associationer till framtid, hopp och ljus. Man kan också tänka på blomstring och tillväxt samtidigt som det finns en tradition inom nykterhetsrörelsen att döpa loger efter blommor.

Det som talar emot namnet är enligt utredningen att ordet Aster redan är någorlunda etablerat som namn på ett blomsläkte. Det är därför svårt att skydda juridiskt och skulle kunna behöva kompletteras “nykterhetsrörelsen Aster” till en början. Sedan tidigare finns ASTER, Allience for sustainable e-commerce, i Sverige och en restaurang i Malmö med samma namn.

Friva
Förslagets motivation: “Fri att vara, fri dag, fri tillvaro. Vår strävan efter frihet är universell, men nykterhet har ofta associerats med återhållsamhet snarare än frihet. Friva är ett samlande och hoppfullt namn som symboliserar enighet, respekt och, framför allt, frihet. Det är ett namn som förmedlar framåtanda, ljus och optimism.

Friva är ett nyskapat ord, en kombination av “fri” och “att vara”. Eftersom det är ett nyskapat ord anser utredningen att det därmed är fritt fram att fylla ordet med egna värden.

I den andra vågskålen ligger att Friva enligt utredningens fokusgrupp påminde om ett institutionellt namn. Precis som Astra kan det behöva kompletteras med tillägget “nykterhetsrörelsen Friva” tills namnet är mer etablerat enligt utredningen.

Nyktra
Förslagets motivation: “Ensam nykter, tillsammans Nyktra. Ett namn som
utstrålar tidlöst självförtroende och samhörighet – självklart, starkt och stabilt. Namnet är flexibelt och kan utvecklas till både ett namn och ett verb, vilket gör det möjligt att skapa en stark identitet. Det kombinerar
betydelsen av att vara enade i kraften hos en verksamhet där vi tillsammans är Nyktra.”

Utredningen anser att Nyktra skickar signalen att vara den främsta nykterhetsorganisationen ger en god möjlighet att nå ut till och samla nyktra personer oavsett bakgrund.

Utmaningarna med namnet är att det kan uppfattas som för enkelt enligt utredningen. Det uppstår dessutom en utmaning när man ska namnge undergrupper i organisationen ifall man vill behålla kvalitén som egennamn i just “Nyktra”. I förslaget tar man exemplet att Nyktra scouter låter som att det är ett eget namn skiljt från Nyktra. Nyktra Scout skulle däremot inte få samma effekt. Namnet går heller inte att skydda juridiskt och på arabiska associeras nykt- med könsord.

I processen har man aktivt valt bort att kalla den nya organisationen för IOGT-NTO-rörelsen, IOGT eller Movendi Sverige. IOGT-NTO-rörelsen eller bara IOGT bedömdes inte tillräckligt tilltala medlemmarna i dagens UNF, NSF eller Junis och skulle heller inte fånga känslan av att det man skapar nu är en ny organisation. Movendi bedöms av utredningen inte svara mot den känsla gräsrotsdriven medlemsrörelse som man vill att det nya namnet ska kommunicera.

– Movendi är ett jättebra namn och jag, liksom många andra medlemmar, är otroligt stolt över det arbete som sker i Movendi International. Namnet Movendi togs dock fram för ett annat syfte, att kunna verka i internationella, engelskspråkiga kontexter så som de olika FN-organen där konceptet nykterhetsrörelse ofta är främmande. Så ser det inte ut i Sverige, säger Lucas Nilsson.

Att kalla den nya organisationen för Nykterhetrörelsen är heller inte ett alternativ eftersom den svenska nykterhetsrörelsen består av många andra organisationer än de som ryms inom IOGT-NTO-rörelsens förbund, exempelvis Blå bandet, Verdandi och Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF. Men inte heller ett namn som Nykterhetsförbundet eller liknande finns med bland alternativen.

– Det finns många, många olika varianter på ett tydligt, beskrivande namn på oss som nykterhetsorganisation. Vi har landat i förslaget Nyktra som är en av de kortare och mindre formella varianterna, men som fyller samma funktion av att vara tydligt och beskrivande.

Ett annat namnförslag som cirkulerat flitigt i rörelsens sociala medier när man diskuterat namnfrågan är Sober, men inte heller det finns med bland de namnförslag som nu läggs fram.

– Det som varit avgörande här är att vi är många som tror att det engelska ordet sober är en rak översättning av det svenska ordet nykter, men när vi grävt lite i detta visar det sig att för engelskspråkiga har ordet sober en mer negativ och teknisk klang än ordet nykter har på svenska. Jag tror att Nyktra fyller samma funktion av att vara kort, enkelt och beskrivande för den som föredrar det, utan att föra med sig negativa associationer, säger Lucas Nilsson.

Det nya namnet ska gå att använda i ett flertal sammanhang. Eftersom det liggande förslaget är att bilda två förbund så måste dessa knytas samman med hjälp av namnet. Ett alternativ är att det som fått arbetsnamnet allmänförbundet enbart bär namnet Aster/Friva/Nyktra medan det som kallas verksamhetsförbundet skulle ha ett efterled. Exempelvis “Nyktra Aktiv” eller “Aster Ung”. Ett annat alternativ är att verksamhetsförbundet på pappret och i myndighetskontakter har ett namn som särskiljer det från allmänförbundet, t.ex. Verksamhetsförbundet Friva, men att man i extern kommunikation inte skulle göra någon skillnad på de två förbunden.

Namnförslagen kommer att diskuteras på rörelsens remissmöten under hösten och målsättningen är att det bara ska finnas ett alternativ kvar när man lägger ett skarpt förslag inför de extrainsatta kongresserna i slutet av november.

– Det jag vill nu är att lyssna på hur andra uppfattar dem och få till ett samtal där vi, över förbundsgränserna, kan lyssna på varandras perspektiv. Med hjälp av goda samtal är jag övertygad om att vi kan ringa in ett namn som vi som rörelse kan enas kring, säger Lucas Nilsson.

Mer från Accent