”När jag drack blev det tyst i huvudet, det ständiga bruset försvann. Alkoholen blev min överlevnadsstrategi.” Det säger Göran Lager, som skrivit självbiografiska Utanför normen.
Det är med viss bävan jag börjar läsa reportageboken Vargattacken, om historien som föregick att en djurskötare den 17 juni 2012 blev dödad i Kolmårdens varghägn.
Ingrid Hedström har rosats för sina deckare. Hennes nya roman, Gick obemärkt förbi, ligger mycket långt från deckargenren, men är inte desto mindre gastkramande läsning.
Hos IOGT-NTO-medlemmen Tomas Jerremalm bankar hjärtat så mycket för Kreta att han har skrivit trilogin Timios från Kreta om den grekiska ön. En fjärde bok är på gång.
För fem år sedan kom Cecilia Johansson, som föddes med FAS (fetalt alkoholsyndrom) ut med sin första roman, Jag blev frisk av kärlek. Våren 2017 är hon aktuell med en ny bok på temat barn till missbrukare.
Han skulle bara gå ut och köpa tidningen - och försvann spårlöst. Ungefär så gör huvudpersonen i schweiziske författaren Peter Stamms roman "Ta vägen" (Thorén& Lindskog). Han lämnar hastigt sin familj och ger sig ut på en vandring som kommer att löpa över decennier. Hustruns respektive hans perspektiv och tankar bygger den intressanta intrigen.
I sin romandebut Varje dag är en vårdskandal (Albert Bonniers förlag) berättar journalisten och kritikern Sebastian Lönnlöv om den svenska åldringsvården. Det är ingen uppmuntrande läsning. Men viktig.