Boktipset

Historisk roman om alkohol och antivåld på Kreta

Hos IOGT-NTO-medlemmen Tomas Jerremalm bankar hjärtat så mycket för Kreta att han har skrivit trilogin Timios från Kreta om den grekiska ön. En fjärde bok är på gång.

Hur kom du på idén att skriva om Kreta?

– Idén till romanen om Timios fick jag efter besök på Kreta för nästan trettio år sedan. Jag tyckte mig också märka att kunskapen om den minoiska högkulturen var bristfällig, både bland turistande svenskar och även bland kretensare. Jag tyckte det var synd att en så viktig historisk epok skulle falla i glömska. Sedan början av 1900-talet har de fyra palatsen och andra intressanta arkeologiska platser grävts ut på Kreta. Detta har resulterat i en rad forskningsrön om livsvillkor på minoisk tid. Jag har försökt att få med så många som möjligt av dessa forskningsresultat i min bokserie.

Vilka andra aspekter väver du in i din trilogi?

– En annan tanke med mitt skrivande har varit av antivåldskaraktär. Jag har försökt att söka orsaker till våldsyttringar och funnit att alkoholen ofta var orsak, då liksom nu. Jag vill inte vara alltför tydlig med att peka ut alkoholen för då kan ”måttlighetsbrukarna” tappa intresset för boken redan innan de läst den. Meningen är att läsaren inte ska kunna undvika att upptäcka att alkoholförtäring är den allra vanligaste orsaken till mänskligt våld.

Vem riktar sig boken till?

– Berättelsen kan läsas av alla som är intresserade av historiska romaner. Böckerna borde också kunna ge kretaresenären en möjlighet att kombinera lata baddagar med intellektuell stimulans. I stora drag kan väl trilogin betraktas som en feel-good-berättelse, lätt romantisk med en humoristisk underton. Trilogin är nu färdig, men flera läsare ville se en fortsättning, så jag har börjat skriva en fjärde del som publiceras senare i år.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer