boktipset

Överraskande vändningar i smart thriller

I den smarta och välskrivna thrillern Nära dig, är ingenting som man tror. Lucie Whitehouse är en författare som är bra på att lura läsaren.

Det är tio år sedan Rowan och hennes bästa vän Marianne tappade kontakten. Tidigare var de oskiljaktiga. De gjorde allt tillsammans, hemlighöll ingenting för varandra och Rowan var gick som barn i huset hemma hos Mariannes familj. Men efter ett bråk förändrades allt och sedan dess har de inte haft någon kontakt.

Tills en dag då Rowan får ett samtal. Marianne är död. Hon föll ner från ett hustak och allt pekar på att det var en olycka. Men Rowan blir misstänksam. Marianne led av höjdskräck och skulle aldrig ha gått upp på taket av fri vilja. Dagen efter dödsbudet får hon ett vykort som Marianne postat innan hon dog. På vykortet har hon skrivit en enda mening: ”Jag måste prata med dig.”

Rowans misstankar om att något är fel får henne att börja söka efter svar och ju djupare hon gräver, desto fler frågetecken dyker upp. Vem kan hon lita på? Och är Mariannes familj och vänner verkligen de som de utger sig för att vara?

Den här psykologiska thrillern är smart upplagd och inget är som man tror. Bitvis avtar tempot – men det är värt varenda sida att hålla ut mot det minst sagt överraskande slutet.

Mer från Accent