Bok

Robert Laul: ”Alla beslut jag tar är för nykterheten”

Efter skandaler, behandling och ledighet är Robert Laul tillbaka på Aftonbladet med tre års nykterhet och en ny bok i ryggsäcken.

Sedan september förra året skriver han återigen för Aftonbladet. Men sportkrönikorna har han lämnat bakom sig.

– Efter moget övervägande klev jag av från krönikörrollen. Nu är jag på Aftonbladet Plus istället där jag gör mer blandade jobb.

I nya boken Alkisbarn – fotboll, fylla och fajt berättar han om sin uppväxt, alkoholmissbruket och vägen ut ur beroendet. Accent har tidigare berättat om Robert Lauls historia. Sedan höstens #metoo-rörelse tog fart så har han även öppet pratat om delar av sin historia som han tidigare inte velat ta upp. Det handlar om de smygfilmade youtubeklippen där han sjunger om kollegan Jennifer Wegerup.

– Jag ville inte bidra till att de filmerna spreds innan jag med en längre nykterhet i ryggen kunde berätta hela historien om hur de kommit till. De publicerades och spreds som en utpressning och en hämnd från en huliganfirma mot mig som sportjournalist. Sedan känns det också bra att Jennifer berättade om hur hon skadades och sårades först, innan min bok kom ut, säger Robert Laul.

I samband med behandlingen och den självhjälp som han gick igenom när missbruket uppdagades hösten 2015 kom han fram till att livet som uppburen krönikör inte passade honom.

– Det var tätt förknippat med mitt missbruk och det bästa för min nykterhet är att inte ha en tjänst där jag varje dag står i centrum och jagar bekräftelse för mina åsikter. Det är ingen bra miljö för en nykter alkoholist.

Under tjänstledigheten i Washington som följde på behandlingen tog också bokprojektet form. Det började som något han gjorde på skoj men han fick uppmuntran att fortsätta skriva. När han visade upp sitt utkast för Norstedts förlag så nappade de direkt.

– Jag vet att den här typen av berättelser kan hjälpa andra. Det har jag fått kvitto på när jag gjort intervjuer om mitt missbruk och folk har hört av sig till mig efteråt. Hade jag inte varit övertygad om det så hade det inte blivit någon bok.

Hans chefer ville ha tillbaka honom till sporten men Robert Laul var fast besluten.

– Jag försöker förändra mitt liv och gör allt för att hålla mig nykter, alla beslut jag tar utgår från det. I min nya tjänst kan jag jobba nio till fem istället för nattpassen som jag hade tidigare och det är också bra för nykterheten.

Nu hoppas Robert Laul att få komma ut och föreläsa om sina erfarenheter av att vara journalist och grav missbrukare.

– Tanken är fortfarande i sin linda, men förhoppningsvis kan jag komma med tips till arbetsgivare om hur man tidigare upptäcker ett missbruk.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent