Ungas drickande

Skolavslutningen kan bli alkoholdebut

Trots minskat drickande bland unga dricker var fjärde alkohol vid skolavslutningen visar ny undersökning.

Skolavslutningen är efterlängtad av många. Men den kan också väcka oro. Var fjärde tonåring dricker alkohol i samband med avslutningen och deras föräldrar är inte omedvetna om risken. Varannan förälder svarar att de är oroliga för sina tonåringar. Det visar en ny undersökning från Systembolagets dotterbolag, IQ.

– Alkoholkonsumtionen bland unga har visserligen minskat över tid, men det är viktigt att komma ihåg att skolavslutningen är ett tillfälle då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. Därför behöver vi prata med våra barn om alkohol. Det visar att vi bryr oss, och är också något som de allra flesta tonåringar vill, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

4 av 10 niondeklassare och 7 av 10 som går andra året på gymnasiet, dricker enligt undersökningen alkohol. Trots att andelen minskat sedan millennieskiftet är det ändå tillräckligt många för att några ska råka illa.

– Tonåren är en speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, inte minst alkohol och kompisar. Glöm inte bort att det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn. Du u är en förebild och kan påverka, säger Karin Hagman.

För att skolavslutningen ska bli det ljusa minne vi gärna vill och ingen ska råka illa ut på grund av alkohol finns en rad saker att tänka på. IQ:s undersökning visar till exempel att 3 av 4 tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar tills barnen kommer hem. Bara att de vet att du sitter uppe kan ha en återhållande effekt. Och 9 av 10 tycker att det är bra om föräldrarna pratar med dem om alkohol.

– Det viktigaste du kan göra som förälder är att ge kärlek och visa omtanke. Visa att du finns där för din tonåring, och att du gärna lyssnar. Om du är orolig för något, berätta varför, säger Karin Hagman.

Mer från Accent