Ungas drickande

”Vi vill att eleverna ska minnas sin student”

Runt om i landet förbereds det för att studenterna ska få ett bra firande. ”Vi vill att eleverna ska minnas sin student”, säger Petra Berghäll, IOGT-NTO Väst.

Initiativet Orka hela dagen arrangeras för trettonde gången i Skövde i samband med studentfirandet.Den 17 juni kommer 1 000 vattenflaskor delas ut till utspringande gymnasieelever. 

– Studentdagen ska vara en glädjens dag. Men Ibland blir det upp emot 30 grader varmt, och värmen tillsammans med alkohol gör att det snabbt kan uppstå en dålig situation för de som springer ut, säger Petra Berghäll.

Orka hela dagen är ett initiativ i samarbete mellan Skövde kommun, Västra Götalandsregionen, Ica Maxi och IOGT-NTO.

Syftet är att sprida kunskap om alkoholens konsekvenser. Och eftersom studenten är en dag då många riskerar att få påtryckningar om att dricka alkohol blir det extra viktigt att visa på att det finns andra vägar att gå, menar Petra Berghäll.

Allt startade för 13 år sedan då det var tydligt att gymnasieeleverna konsumerade mycket alkohol – i synnerhet under kortegen.

– Därför ville vi uppmärksamma alla kring detta, både allmänheten och eleverna. Vi vill också medvetandegöra att hjärnan inte är fullt utvecklad innan 25 års ålder, och att det gör att det är ännu mer problematiskt att börja dricka alkohol i ung ålder. Vi vill motverka att eleverna dricker champagnefrukost och sedan blir helt plakat och inte minns sin student.

Petra Berghäll. Foto: Jenny Aronsson

Projektet har också syftat till att starta en diskussion om alkoholnormen och ge föräldrar tips på hur de kan göra när de ska diskutera alkohol med sina tonårsbarn.

– Alla tänker till exempel kanske inte på att man inte får ge bort alkohol som present och hänga det runt halsen på studenterna. Sedan några år tillbaka är det förbjudet då Skövde kommun tog beslutet att det inte ska finnas någon alkohol inom gymnasieskolan i Skövde.

Representanter från IOGT-NTO och Skövde kommun kommer att vara på plats för att hänga på vattenflaskorna på studenterna när de springer ut.

– Vi försöker att inte komma med några pekpinnar när vi pratar med studenterna, men vi vill starta en diskussion och få dem att tänka på att de ska orka hela dagen och ta hand om sina vänner, säger Petra Berghäll.

Hon upplever att studenterna tar emot initiativet mycket väl och att en extra dimension i det hela är att alla studenter får någonting.

– Alkoholkulturen bland ungdomar har förbättrats överlag i hela landet, men studenten är en högtid där många dricker alkohol och många gör sin alkoholdebut under studentveckan. Så vi vill verkligen att de ska värna om sig.  

Mer från Accent