Frida Dangardt, överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus och en av forskarna bakom rapporten, är den som presenterar innehållet vid seminariet i riksdagen.
– Att alkoholberoende är en av skadeverkningarna av att man dricker är ju rätt självklart. Men det är inte lika självklart att det är vanligast bland unga vuxna, säger hon.
En amerikansk studie visar att 15 procent av dem som någon gång i livet utvecklar alkoholberoende har utvecklat sitt beroende före 18 års ålder, 47 procent före 21 års ålder och två tredjedelar före 25 års ålder.
Att alkoholberoende främst är något som unga råkar ut för var nytt för de flesta.
– Att så många utvecklar alkoholberoende före 18 års ålder och närmare hälften före 21 års ålder var nytt för mig, säger Dan Hovskär (KD), suppleant i riksdagens socialutskott och ansvarig för ANDTS-frågor i sitt parti.
Hans kollega, Dženan Čišija (S), som även han är suppleant i socialutskottet, instämmer.
– Jag hade ingen aning om att så många unga utvecklar beroende av alkohol. Det är väldigt viktigt att vi får fram sådan här forskning.
Båda anser de att det är viktigt att sprida kunskap om vad forskningen säger och har därför valt att vara värdar för seminariet.
– Det finns så många myter om alkohol, som att ett glas vin skulle vara nyttigt. Däremot är det inte många som vet att det är en riskfaktor för depression och självmord och inte ett botemedel, som många tror. Därför är det viktigt att visa hur det verkligen ser ut, säger Dan Hovskär.
Hur alkohol påverkar unga förvånar inte bara politiker.
– Hur mycket ungdomsdrickandet påverkar hälsan resten av livet, var något som var nytt för mig när vi började arbeta med rapporten, säger Frida Dangart.
Hon tycker att vi måste prata mer med unga om alkohol.
– Så det tar jag alltid upp med alla mina patienter. Jag jobbar ju med barn som har hjärtsjukdomar så jag pratade om alkohol med dem redan tidigare, men nu tar jag upp även andra risker med alkohol med dem. Och så har jag egna tonåringar där hemma. Man ska vara rädd om sina hjärnceller!
Under seminariet berättar hon också det som Accent tidigare skrivit om, att hög alkoholkonsumtion under tonåren kan leda till tidig demens och att hjärnans volym krymper. Hon talar också om riskerna för äldre, den enda grupp som inte minskat sin alkoholkonsumtion de tio år som hon varit med och arbetat med forskningsrapporterna.
– Så små mängder som ett enda glas räcker för att öka fallrisken hos äldre. Fall är en av de vanligaste anledningarna att äldre kommer till akuten. Fallolyckor bidrar också i hög grad till att äldre dör.
Hon avslutar med att berätta om de alkoholpolitiska åtgärder som forskarna uppmanar politikerna att genomföra. De närvarande politikerna håller med om att tillgängligheten är den viktigaste frågan.
– Att minska tillgången är den enskilt viktigaste frågan för att förebygga skador av alkohol. Sedan kan man göra det på lite olika sätt, men tillgångsbegränsning är grunden, säger Dan Hovskär (KD).
Dženan Čišija (S) tycker att den svenska alkoholpolitiken fungerar bra, men oroar sig för framtiden.
– Vi har det ganska bra som det är, med Systembolaget, men jag är faktiskt orolig för gårdsförsäljningen. Det är den frågan som oroar mig mest.