
En ny rapport från IOGT-NTO-rörelsens barnförbund Junis visar att bara en bråkdel av de barn som lever i en familj där det dricks för mycket alkohol får hjälp av sin kommun. Rapporten Lätt att nå har med hjälp av en enkät till Sveriges kommuner kartlagt barns möjligheter att få hjälp när någon i deras familj dricker för mycket. Och resultatet är nedslående enligt rapporten, bara drygt en procent av barnen fick stöd under förra året.
– Det är orimligt att så få barn får det stöd de faktiskt har rätt till. Vi måste sluta tro att det räcker att kommunen erbjuder stöd. I praktiken lämnas de flesta barn ensamma, säger Mona Örjes, Junis talesperson för barnfrågor.
15 procent av alla barn beräknas leva i ett hem där minst en förälder dricker på ett sätt som påverkar barnen negativt enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Sett till de kommuner som svarade på Junis enkät så motsvarar det över 260 000 barn. Av dessa har bara 3 559 fått något stöd under 2024.
– Det är en skam. Vi pratar om barn som lever i ständig oro, som riskerar att lämna skolan utan fullständiga betyg, som tvingas ta vuxenansvar och som har högre risk att utsättas för våld – men som samhället gång på gång missar, säger Mona Örjes.
Men det finns också positiva exempel på kommunala verksamheter för att nå barn till föräldrar som dricker för mycket. Bland annat genom samverkan mellan olika samhällsfunktioner.
– Alla vuxna som möter föräldrar med beroendeproblem måste veta vad de ska titta efter – och våga agera. Men det kräver att de får rätt förutsättningar. Politiker på alla nivåer måste nu fråga sig: Vad kan jag göra för att fler barn ska få hjälp i tid? säger Mona Örjes.