EU

EU-kommissionen föreslår hjälppaket till vacklande vinindustri

"Har inte tagit i beaktande vad det här får för effekter för folkhälsan", säger IOGT-NTO:s politiska sekreterare i Bryssel.

EU-kommissionen föreslår ett paket av insatser för att stötta den europeiska vinindustrin. Bland annat ska man hjälpa vinindustrin att anpassas efter klimatförändringar, men kommissionen vill också att man satsar mer på att utveckla vinrelaterad turism.

– Förslaget uttrycker även vagt ambitioner om att utveckla marknadsföringslagarna för industrin. Ännu kan vi inte se vad det innebär i praktiken, men risken är att det kommer bli lättare att marknadsföra vin, säger Rebecka Öberg, politisk sekreterare på IOGT-NTO:s Brysselkontor.

En arbetsgrupp vid kommissionen har under de senaste tre månaderna arbetat med frågan om vinindustrins minskande lönsamhet. Det färdiga förslaget presenterades i fredags.

– Vi reagerar på att man inte tagit i beaktande vad det här får för effekter för folkhälsan. WHO:s rapporter visar tydligt att alkohol bidrar till sjukdom och för tidig död, så vi undrar varför ingen konsekvensanalys har legat till grund för förlaget, säger hon.

Kommissionen föreslår också att vinförpackningar ska märkas med QR-koder för den som vill veta mer om vinets näringsinnehåll och risker, snarare än att trycka hälsovarningar i klartext på förpackningarna.

– De studier som har utvärderat QR-koder på vin har visat att ytterst få konsumenter använder dem. Det här initiativet tas istället mest fram för syns skull. WHO har dock, så sent som förra månaden, presenterat en rapport som visar faktiska effekter av att implementera varningstexter på alkohol, säger Rebecka Öberg.

Vinindustrin har under de senaste åren mötts av flera motgångar. Bland annat att alkoholkonsumtionen är på väg ner, vilket märks i industrins resultaträkning. När den europeiska marknaden sviker hoppas vinindustrin att man ska kunna hitta nya marknader i delar av världen där konsumtionen av vin idag är relativt låg.

– Glädjeämnet i den här frågan är att det visar att alkoholkonsumtionen går ner i EU – människor blir alltmer informerade om alkoholens hälsoskadliga effekter. Alkoholindustrin måste därför ta till alla verktyg de har för att öka efterfrågan. Då har man genom sin tunga lobbyism fått till det här förslaget.

Kommissionens förslag kommer att tas upp i EU:s parlament någon gång under de kommande månaderna. Men Rebecka Öberg tror att förslaget kommer att utmanas och att ett beslut kan dra ut på tiden.

– Det kommer nog inte ske i närtid, säger hon.

Mer från Accent