EU

Expertgrupp tror att alkoholfritt kan rädda vinindustrin

En expertgrupp vid EU-kommisionen har sedan maj förra året tittat på sätt hjälpa vinindustrin, som står inför ett flertal utmaningar.

En tidig beräkning gör gällande att 2024 års vinskörd är den minsta i volym på 60 år. På många håll är anledningen ett klimat i förändring. Men på den europeiska marknaden hotas också vinindustrin av förändrade konsumtionsmönster.

Bland annat föreslår expertgruppen nu att man borde underlätta marknadsföring av viner som är mer anpassade efter kundernas efterfrågan, i praktiken att det skulle bli lättare att sälja viner med låg eller ingen alkoholhalt. Det skriver Euronews.

Idag finns starka regler inom EU som dikterar vad som får marknadsföras som vin och inte. Expertgruppen vill alltså luckra upp detta för att det ska vara lättare att marknadsföra dealkoholisterat vin, något som tidigare lett till protester från vissa delar av vinindustrin.

Vinindustrin har inte anammat trenden med alkoholfritt på samma sätt som ölbryggarna, där alkoholfritt varit ett växande segment de senaste åren.

Mer från Accent