Gårdsförsäljning

EU-kommissionen motsätter sig inte gårdsförsäljning

IOGT-NTO oroas över det svenska alkoholmonopolets framtid.

När tidsfristen för att kommentera det svenska förslaget för gårdsförsäljning av alkohol går ut vid midnatt den 8 januari har EU-kommissionen valt att inte komma in med någon kommentar. Något som TT var först med att rapportera.

– I praktiken betyder det att de säger att de inte kommer att dra gårdsförsäljningen inför EU-domstolen, säger Emil Juslin, drogpolitisk chef på IOGT-NTO.

Förslaget presenterades i somras.

Har EU-kommissionen verkligen behövt ett halvår på sig för att komma fram till att de inte har någon synpunkt?

– Nja, om ett land tänker göra en lagändring som påverkar den inre marknaden har man alltid en frysningsperiod på tre månader då medlemsländerna och kommissionen har möjlighet att komma med synpunkter. Det gjorde Portugal och då förlängs perioden med tre månader till.

Portugals synpunkt var att lagförslaget öppnar för ytterligare en försäljningskanal i Sverige, vilket strider mot Systembolagets monopol.

– Sveriges svar, som de lämnade strax före jul, var att deras bedömning står fast. De väljer att strunta i Portugals invändningar. Vi anser inte heller att EU-kommissionen svarar på den kritik som förslaget fått.

Är du besviken på kommissionen?

– Mer orolig än besviken. De ställer monopolet och alkoholpolitiken på en väldigt osäker grund.

Emil Juslin säger att Sverige kan välja att gå vidare oavsett om kommissionen eller andra medlemsländer har synpunkter.

– Men då är ju risken att de sedan drar Sverige inför EU-domstolen.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag tror att Sverige kommer att lägga fram sitt förslag, men att det väldigt snabbt kommer att hamna i EU-domstolen. Vinindustrin har ju också sagt att de inte accepterar förslaget och de brukar agera snabbt. Det är ju troligt att även Portugal kommer att ta förslaget till EU-domstolen, liksom kanske fler vinländer. Det kan bli väldigt långdragna processer.

Den senaste utredaren av gårdsförsäljning, Elisabeth Nilsson, hävdade att om EU-domstolen inte godkänner förslaget går det att ”backa bandet” och gå tillbaka till de regler vi har idag.

Många tvivlar på det, vad tror du?

–  Problemet är att domstolen inte kommer att ifrågasätta gårdsförsäljningen. Det är ju inte förbjudet med gårdsförsäljning. Det de kommer att ha synpunkter på är de restriktioner som Sverige vill ha och som begränsar vilka producenter som kan komma i fråga. Domstolen kan komma att kräva att alla får möjlighet att sälja sina produkter och då öppnar vi upp för en helt privat, vinstdrivande marknad. Det skulle vara en stor förlust för den svenska folkhälsan.

Mer från Accent