Europa

EUDA varnar för syntetiska opioider i omlopp

När det afghanska heroinet tar slut så risekrar det att ersättas av ännu farligare substanser.

EUDA-chefen Alexis Goosdeel uppmanar Europas länder att gå samman för att möta hotet från syntetiska opioider. Han menar att koordinerade insatser krävs för att skydda medborgare från nya syntetiska droger som är i omlopp.

– Tittar vi på nordafrika så kan vi se vad som riskerar att hända om vi inte agerar, säger han i ett uttalande.

Syntetiska opioider har orsakat stor skada i de nordafrikanska länderna med tusentals dödsfall som följd.

En anledning till att hans varning kommer nu är att det afghanska heroinet börjar ta slut på den europeiska marknaden. Den farhågan har funnits sedan talibanerna förbjöd odling av vallmo 2022. Bristen leder till att heroinet ersätts av syntetiska droger som är starkare och mer oberäkneliga. Det förekommer också att dessa droger är kontaminerade eller säljs under fel namn vilket kan leda till överdoser.

Samtidigt ökar tillgången på de syntetiska alternativen. Bland annat har det rapporterats flera dödsfall kopplade till nitazener, en slags syntetiska opioider.

– Den här utvecklingen lägger grunden för en “perfekt storm”, säger Alexis Goosdeel.

Han betonar dock att Europas situation fortfarande skiljer sig från den amerikanska opiodkrisen, inte minst i skala.

EUDA, som I somras omorganiserades från EU:s narkotikaorgan EMCDDA, jobbar på att ta fram varningssystem som ska upptäcka när nya farliga substanser tar sig in på den europeiska marknaden.

– Vi behöver vara beredda på de potentiellt allvarliga hot vi står inför. EU:s länder möter liknande utmaningar och vi måste agerar tillsammans om vi ska lyckas.

Mer från Accent