Miljö

Drogrester i vattendrag påverkar fiskars beteende

Rester av droger som upptäcks i vattendrag har flera negativa effekter på vilda djur, visar forskning. Det gäller till exempel droger som metamfetamin, kokain, samt olika typer av läkemedel.

Världens ekosystem är alltmer förorenade av droger och läkemedel från både människor, boskap och djur, säger Michael Bertram, biträdande universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I en brittisk studie hittade forskare konsekvent koncentrationer av kokain i vävnaderna hos krabbor, ål och fisk i brittiska floder och havsvatten. 

Enligt Bertram finns det flera orsaker till problemet. Dels har användningen av droger och läkemedel ökat. Men det har också utvecklats mer avancerade tekniker för att spåra substanser i djurs vävnader i vattendrag. 

Dessutom har det kommit mer forskning under de senaste tio åren. En av de viktigare studierna gjordes vid University of York, där man tog prover i över 1000 vattendrag i 104 länder. 

– Den visade att det här är ett stort miljöproblem på både lokal och global nivå, säger Michael Bertram.

När fisk exponeras för kokain ökar deras aktivitetsnivåer och deras benägenhet att utforska sin miljö, visar forskningen. En annan effekt kan vara att de blir djärvare. Det gäller till exempel bytesfisk, som vanligtvis är rädda för rovfisk, men kan bli mindre rädda under drogpåverkan och därmed mer utsatta. 

När det gäller metamfetamin påverkas fiskens beteende till att bli mer ångestrelaterat eller aggressivt. En studie visade att öring som exponerats för metamfetamin föredrog att vistas i vatten som förorenats av metamfetamin, jämfört med oförorenat vatten, berättar Michael Bertram.

– På så vis utvecklar de ett beroende av det vattnet.

Generellt är de föroreningar som orsakas av både receptfria läkemedel, receptbelagda läkemedel och olagliga droger ett växande miljöproblem, anser Michael Bertram. Dessutom ser vi mer bekämpningsmedel, plaster och kemikalier i naturen. 

Hur kan problemet bekämpas? 

– När det gäller receptbelagda mediciner kan läkemedelsindustrin skapa mer hållbara läkemedel som bryts ned snabbare och därmed inte får samma negativa effekter för miljön. 

Ett annat sätt är att modernisera reningsverken för avloppsvatten – en process som pågår inom hela EU just nu.  

– Det finns många gamla reningsverk som inte är konstruerade för att hantera de höga halter av läkemedel och droger vi ser idag. Men EU ligger i framkant globalt med moderniseringen, och det pågår en hel del lovande satsningar i Skandinavien. 

Schweiz är det enda landet i världen som moderniserat alla sina reningsverk, vilket resulterat i att landet idag har exceptionellt rena vattendrag med mycket lite mikroföroreningar, enligt Michael Bertram.

Mer från Accent