Välkommen till djungeln – Tyskland fem månader efter legalisering

Det är en snårig ny verklighet för tyska cannabisanvändare. Den nya lagen innehåller flera motsägelser och gråzoner.

En polisbuss kryssar fram och tillbaka på de asfalterade gångarna i Görlitzer park i Berlin. En man i cykelkeps och solglasögon lutar sin cykel mot en stenmur och tar fram en dosa som han använder för att mala en bit cannabis.

– Jag tror inte att polisen åker här för att sätta dit folk som använder cannabis, de är nog ute efter de som handlar med tyngre droger, säger Max, som i övrigt vill vara anonym.

Den 23 februari i år röstades den nya cannabislagen igenom i parlamentet och den 1 april trädde den i kraft med glada cannabisanvändare som firade vid Brandenburger Tor på tolvslaget. En vuxen person får nu bära på sig upp till 25 gram på fickan och får förvara upp till 50 gram hemma. Varje person får ha upp till tre cannabisplantor för eget behov.

Max blandar sin cannabis med tobak och rullar vant in blandningen i ett rizzlapapper. Hans långa mörka hår är samlat i en tjock fläta och har gråa stråk längs tinningarna.

– Det är bra med den nya lagen men reglerna är lite konstiga. Om jag har tre plantor hemma men bara får förvara 50 gram, vad ska jag då göra med det som blir över? Ge det till polisen?

Muren löper längs parkens långsida och ger utsikt över en skålformad gräsmatta. På andra sidan gräsmattan, kanske hundra meter bort, ligger ett minizoo med lekpark.

– Jag vet att man inte får röka inom synhåll från skolor och lekplatser. Men det här tycker jag ändå känns ok, det är ingen som ser och far illa av.

Görlitzer park. Foto: Jens Wingren.

Lagändringen kom till stånd efter att en ny koalitionsregering kom till makten 2021. I arbetet med att sätta samman koalitionen satte man som mål att cannabis skulle kunna säljas till vuxna via licenserade butiker. Målet var för politikerna att skydda unga, hindra spridningen av kontaminerade produkter och att ha en kvalitetsstandard för cannabis.

Tyskland var inte först i Europa att legalisera, men det är än så länge den avsevärt största ekonomin på kontinenten som legaliserat. Utvecklingen i Tyskland kan påverka inställningen till cannabispolitik i EU och övriga Europa.

På gatorna i Kreuzberg, som omsluter Görlitzer park, möts man fortfarande då och då av den söta cannabislukten, ibland från någon som passerar, ibland från en balkong.

Guy, som driver en liten butik i Kreuzberg där han trycker kläder med fredsbudskap, tycker att det verkar som att fler röker öppet sedan den lya lagen trädde i kraft.

– Det har alltid rökts mycket i det här området. Men såklart har det blivit mer öppet sedan i april. För mig känns det bra och jag är mer trygg nu när det inte längre är olagligt, säger han.

Precis som Max säger han att han odlar sin egen cannabis.

– Överlag så tror jag att man får en bättre relation till det man odlar själv, och man vet att det inte är någon skit i. Men det är inte alla som har turen att kunna göra det. Ifall du har en takterrass där du bor så hoppas jag verkligen att du odlar!

Guy. Foto: Jens Wingren

Förutom hemodling är cannabisklubbarna det enda lagliga sättet att få tag på cannabis för berusningssyfte i Tyskland. Klubbarna kan söka tillstånd att få odla cannabis som sedan delas ut till medlemmarna i utbyte mot en medlemsavgift. Från den första juli är det möjligt att ansöka om tillstånd att få starta en odlingsklubb i Tyskland. Klubbarna får inte ha mer än 500 medlemmar och ska drivas utan vinstintresse. Liknande system genomfördes i Uruguay och på Malta efter deras legalisering.

Det är inte tillåtet att röka cannabis på klubben, utan produkterna ska bara hämtas där. En medlem får bara plocka ut som mest 25 gram åt gången, och inte mer än 50 gram per månad. För medlemmar som är mellan 18 och 20 år gäller som mest 30 gram per månad och de får heller inte hämta ut cannabis med mer än 10 procenthalt THC, den rusgivande cannabinoiden i cannabisplantan.

Klubbarna får inte erbjuda hemkörning eller marknadsföra sig. De får heller inte etableras inom 200 meter från en skola, förskola eller lekplats, vilket kan leda till att det blir svårt att hitta platser i tätorter där klubbarna överhuvudtaget kan etableras.

– Det finns en karta som visar de små bitarna av staden där det är tillåtet att etablera klubben, säger Folker Albrecht, en av de sju personer som ligger i startgroparna för att starta cannabisklubben We Love Weed i Kreuzberg.

Det har inte varit någon anstormning att fylla platserna ännu.

– Kanske är folk som röker gräs lite paranoida och vill inte lämna ut sina namn. Oavsett så är det nog bra att starta smått.

Folker Albrecht. Foto: Jens Wingren.

De har räknat på att de borde kunna sälja sin cannabis till medlemmarna för ungefär hälften av gatupriset, 4,5 euro per gram. I framtiden skulle klubben kunna omsätta en hel del cannabis och pengar.

– Ifall det går som planerat så bli det nog svårt att inte gå med vinst. Men vi vet ännu inte hur man ska handskas med det heller, om man kanske kan använda de pengarna till en fond för skademinimering eller liknande, säger Folker Albrecht.

Men än så länge är det tomt på odlingsklubbar i Berlin. Volker Albrecht berättar att arbetsgruppen bakom We Love Weed ska samlas efter helgen för att jobba på sin ansökan.

– Vi tar det ett steg i taget.

Det som finns sedan tidigare är butiker som säljer CBD-produkter. Där har man sedan länge kunnat köpa cannabisblommor helt utan THC men rika på cannabinoiden CBD, som inte ger något rus men som vissa upplever som lugnande.

– Folk tror ju att vi säljer THC-cannabis så det kom in många och frågade efter det direkt efter legaliseringen säger Julia som jobbar på en CBD-affär i Kreuzberg.

Trots att det är nära stängning en fredagskväll så har de en stadig ström av kunder. Butiken säljer blommor, kakor och skönhetsprodukter med CBD såväl som odlingsutrustning för hemmaodling av cannabis. Julias kollega, som vill vara anonym, säger att de har haft fler besökare sedan i april.

– Sen det blev lagligt har vi sett fler äldre komma in. Även mammor med sina barn. Så det verkar ha blivit mer normalt, säger han.

Julia. Foto: Jens Wingren.

Julia tycker att det vore bra ifall cannabisbranschen kunde kommersialiseras på sikt.

– Ja visst, det skulle kunna vara ett sätt för fler människor att få jobb.

I en annan CBD-affär några minuters promenad söderut öppnar ett energiskt butiksbiträde som även hon vill vara anonym. Hennes chef har beslutat att butiken inte ska försöka starta någon odlingsklubb.

– Det finns inga pengar i det säger han. Men jag vet en kille som hyr ut odlingstält för cannabis, han kommer definitivt att dra in pengar nu.

CBD-branschen har existerat i en slags gråzon eftersom deras produkter inte är rusgivande. Men vissa produkter testar gränserna. Affärsbiträdet visar en förpackning med frön till THC-plantor.

– Om polisen kommer så har jag ett brev från en advokat som jag ska visa upp för dem.

Ytterligare ett anonymt biträde i en tredje butik berättar om CBD-affärer som säljer unga THC-plantor, men bara så unga att det ännu inte bildats någon THC i dem.

Det finns ingenting i lagen som gör det förbjudet att öppna barer, kaféer eller dansklubbar dit man uppmuntras att ta med sin egen cannabis för att använda. Sådana ställen skulle heller inte omfattas av cannabisklubbarnas förbud mot marknadsföring. Sociala klubbar för cannabisentusiaster finns sedan tidigare men än så länge har möjligheten att driva samlingsplatser för de som använder cannabis inte kommersialiserats i någon stor skala.

Än så länge är det mest slående med skiftet i tysk cannabispolitik kanske hur lite det märks för en besökare i Berlin. Vid ingången till Görlitzer park hänger fortfarande klungor med unga män som säljer cannabis och andra droger illegalt.

– Legaliseringen har inte påverkat den illegala marknaden överhuvudtaget, säger Max innan han cyklar vidare.

Mer från Accent