Narkotika

Stort FN-möte om narkotika 2016

Ett stort möte om internationellt samarbete om narkotikaproblemet ska hållas i FN:s generalförsamling 2016. Det har beslutats efter en resolution från Mexiko.

Resolutionen togs häromdagen under FN:s 67:e generalförsamling, rapporterar bloggen ActNow och World Federation Against Drugs.

Förslaget från Mexikos avgående president Felipe Calderón om en särskild session om narkotikapolitik stöds av 95 länder, bland andra flera länder i Latinamerika och Västindien, EU och Japan, Kina, Australien och USA.

Mexiko har haft eskalerande problem med transitsmuggling och inhemsk missbruk och efter att president Calderón för sex år sedan intensifierade bekämpning av drogkarteller har över 50 000 människor dött.  Flera inflytelserika personer anser att en liberaliserad global narkotikapolitik bör övervägas.

Calderón väckte vid FN-möte ifjol förslag om att se över nuvarande riktlinjer och strategier att hantera globala drogproblem och fick stöd för det på Ibero-amerikanska toppmötet i Cadiz nyligen, enligt mexikanska utrikesdepartementets hemsida.

FN-mötet ska hållas i början av 2016 och börja förberedas nästa år. Senast generalförsamlingen tog upp narkotikafrågan var 1998, även då på Mexikos initiativ.

Mer från Accent